Собственикът на гората с унищожени гнезда на корморани е същият, който изля бетон в резервата „Яйлата“

Съборени гнезда на корморани. Снимка: БДЗП

Бизнесменът Илко Павлов, собственикът на имота на брега на Дуранкулашкото езеро, в който в началото на април е била унищожена колония от 180 двойки защитени корморани, е същият, който през 2013 г. незаконно изля тонове бетон върху скалите в резервата Яйлата. Това показва проверка на „Дневник“, направена след сигнал, подаден в края на миналата седмица от Българското дружество за защита на птиците.

Според разпространената информация всички дървета в имот в землището на с. Ваклино, в короните на които са се намирали гнездата на кормораните, са били изсечени и подготвени за извозване.

Това се е случило в началото на април т. г. – в разгара на сезона, през който кормораните правят гнезда и снасят яйца. В отговор на въпроси, зададени от „Дневник“, кметът на Шабла Мариан Жечев съобщи, че съвместна проверка на администрацията му, РИОСВ – Варна и Изпълнителната агенция по горите е установила, че извършената сеч е незаконна, тъй като за нея няма издадено разрешение.

Договор между община Шабла и Илко Павлов, сключен на 30 октомври м.г., показва, че той е придобил бившия общински терен от близо 32 дка, категоризиран като земеделска земя, за сума от близо 100 хил. лв., или по малко над 3 хил. лв. на дка.

В съдружие с брат си Иван Илко Павлов е собственик и на съседния терен от над 91.3 дка, в който някога са се намирали ферми за отглеждане на свине и гъски. Придобиването на гората, в която до началото на април т.г. гнездяха кормораните, вероятно е имало за цел окрупняване на имотите за реализиране на инвестиционни намерения.

Справка в Търговския регистър показва, че Илко Павлов притежава еднолично или в съдружие пет компании с широк предмет на дейност и участва в управлението на още четири. В две от всички компании той е съдружник с по-големия си брат Иван, като двамата са сред най-едрите производители на зърно у нас.

Синът на Иван Павлов Христо, е бил председател на общинския съвет в Генерал Тошево, а в момента е местен координатор на ГЕРБ в града.

Имената на двамата станаха известни през 2013 г., когато се оказа, че са излели тонове бетон върху скалите на резервата „Яйлата“.

Двамата братя бяха започнали да строят масивната сграда на две нива със стоманобетонни плочи от по 130 кв.м по проект за „възстановяване на рибарски заслон“ от около десетина кв.м. Документи, станали публични в разгара на скандала, показаха, че имотът е бил купен от през 1996 г. от тогавашното Министерство на земеделието и хранителната промишленост за 54 хил. лв., а от там коментираха, че сделката най-вероятно е станала без търг, а мястото и остатъците от съществувал рибарски заслон може би са били класифицирани като земеделска земя. А незаконното строителство бе започнало въпреки възраженията от страна на Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата.

В петък в писмен отговор до Би Ти Ви братята Павлови заявиха, че не знаят кой е изсякъл гората с гнезда на 180 двойки корморани, но щели да съобщят името му веднага след като то им стане известно.

„Ситуацията е трагична, тъй като при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и дори вече излюпени малки корморани, каза за „Дневник“ Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. При оглед на място ясно се вижда как клоните, в които са се намирали характерните топчести гнезда, са изрязани и оставени на място, като са взети само стъблата на дърветата. Чакалите и лисиците са се справили бързо с новоизлюпените корморани и яйцата, които са паднали на земята.“

Според Илиев случилото се е тежък удар върху популацията на кормораните по Севернто Черноморие, той като в изсечената гора птиците са се преселили, след като преди години вече веднъж са били прогонени от естествената си колония в полезащитен пояс, който също е бил изсечен.

„Сега част от птиците са намерили спасение на малък остров в Дуранкулашкото езеро, където условията са съвършено неподходящи за размножаването им, каза още Илиев. Заради ниската височина на дърветата там гнездата ще са само на 2-3 метра от земята, което ги прави напълно незащитени.“

Територията, на която е била унищожена колонията от корморани, е част и от европейската екологична мрежа „Натура 2000“. „Дневник“ обаче разполага с писмено уведомление за инвестиционно предложение в съседния имот, собственост пак на братята Илко и Иван Павлов. То е изпратено в края на 2019 г. до директора на РИОСВ – Варна, от името на фондацията им „Добруджа – природа и хора“.

Според текста на уведомлението Павлови имат намерение да създадат в имота си „ботаническа градина с оранжериен комплекс“.

С тази цел те искат да изградят подпорни стени за терасиране и тръбен кладенец за захранване с питейна вода. „Предвижданията на инвестиционното предложение не противоречат на забраните, посочени в заповедите на министъра на околната следа и водите, свързани със защитените зони и територии“, пише още в уведомлението, изпратено до директора на РИОСВ – Варна.

Според цитираната заповед на министъра на околната среда и водите от 2010 г. защитената зона „Дуранкулашко езеро“, където гнезди големият корморан, е предмет на опазване. Освен това при ползването на земеделски земи в района се забранява премахването на характеристиките на ландшафта – синори, единични и групи дървета. Въпреки това в началото на април се е случило точно обратното.

„Дневник“ е направил няколко опита да се свърже с Илко Павлов на телефоните за връзка, посочени при регистрацията на дружествата, в които участва. Те обаче се оказали неактуални, както и електронният им адрес за кореспонденция.