Смъртността в България от коронавирус е 1%, сметна Кунчев

Снимка БГНЕС

Впоследните дни има повече починали от коронавирус у нас, защото има повече болни. Страната ни няма проблем с предпазните средства и дезинфектантите в болниците, посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес“, посочи Кунчев.

Той посочи, че няма как, при положение, че заразените в света надминаха 20 милиона, да няма коронавирус и у нас. „България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява“, предупреди той.
Според него проблемът у нас не е в броя на леглата, които могат да бъдат осигурени за болни от новия вирус, а че в един момент може да няма достатъчно специалисти.

„Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Китай, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер“, обясни доц. Кунчев.

Той посочи, че най-важното е случаите да не се струпват на едно място и коронавирусът да не се разпространява дифузно. „Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси“, посочи той.

По думите му у нас има около 140 специалиста по инфекциозни болести и както и да бъдат разпределяни, си остават толкова. Здравният инспектор обясни и работата на интензивните отделяния у нас.

„Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а за много други хора. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други спешни случаи“, каза доц. Кунчев.

Кунчев добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения.

Във Варна например почти удвоихме леглата, които и в момента могат да работят. Имаме предвид и болницата в Девня, която може да стане изцяло за COVID, ако е необходимо. Има готовност във всяка една област за увеличаване на броя на леглата при необходимост, уточни специалистът.