Служителите на ТЕЦ-Сливен подкрепиха протеста на миньорите от Маришкия басейн

Служителите на Топлофикация – Сливен излязоха на протест в подкрепа на колегите си от „Мини Марица-изток“. За кратко те затвориха булевард „Банско шосе“ и част от кръговото кръстовище и направиха заявка утре да затворят подбалканския път София- Бургас в района на село Тополчане в ранния следобед.

Енергетиците обявиха, че сливенската топлоцентрала също е на въглища, и ако бъде спряна ще  възникнат два големи проблема за Сливен – 300 семейства ще останат без препитание, също и обслужващите ТЕЦ-а фирми, а близо 15 хиляди частни абонати, детски градини, училища, болници, институции и социални заведения без парно отопление.

Директорът на ТЕЦ Сливен инж. Павлин Костов заяви, че централата постепенно се модернизира и намерението е да се премине от въглища към алтернативни горива, но има забавяне на темповете.

„Това, което нас ни притеснява е, че в Плана за възстановяване и устойчивост регион Сливен никъде не е предвиден независимо, че тук също имаме въглищна централа. Има и немалко хора от Сливен и околните села, които работят в Маришкия басейн“, посочи инж. Костов.

Работниците обявиха, че правителството ги лишава от бъдеще.

Утре между 13.00 и 13.30 енергетиците от ТЕЦ Сливен ще затворят главния път София – Бургас на кръговото на село Тополчане, но не обявиха колко време ще бъде затворен участъка.