Служителите на НОИ в Сливен спряха с почетен караул движението в центъра точно в 12 ч. днес в памет на Ботев

Служители на Териториално поделение на НОИ застанаха днес на почетен караул на натоварена пешеходна пътека в центъра на Сливен по време на звученето на сирените, за да напомнят, че движението трябва да бъде спряно в памет на загиналите.
Хора от автомобилите излязоха и стояха прави, докато в 12 часа в града прозвучаха сирените в чест на 2 юни – Деня на Христо Ботев. Почетен караул имаше и на още едно сливенско кръстовище.
Инициативата се провежда за четвърта година, каза пред репортер на БТА Тончо Тонев, на когото е идеята. С колегите се самоорганизираме, почитаме паметта на загиналите, отдали живота си за нас.“ Тончо и съпругата му Роза са членове на регионалния клуб „32-ри Загорски пехотен полк“ от Националното дружество „Традиция“ в Нова Загора. Те са в четнически униформи, а останалите носят български знамена и портрети на Ботев, Левски, Хаджи Димитър.
„Някои хора просто не спират, това може би е от незнание, каза той. Надявам се да не стават повече. Докато звучат сирените всеки остава сам със себе си и си прави равносметка.“
„Освен че си изпълняват добре и съвестно служебните задължения, колегите ми дават воля и на патриотичните чувства, като се надявам това да „зарази“ и други институции в града и всички граждани, които са свидетели на тази проява“, каза Стилиян Стойчев от ТП на НОИ. „Инициативата е страхотна, кара те да настръхнеш, особено като видях хората, излезли от колите, каза Зорница Стефанова, която също се включи в проявата. Гордеем се с нашите герои. За съжаление реалността сега е друга. Историята е това, което ни крепи и ни радва, прави ни горди, че сме българи.“
БТА