Служебният кабинет: Милиарди са дадени на „наши фирми“ без обществени поръчки

Снимка: БГНЕС

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет, цитирани от Днес.бг.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че „ин хаус“ поръчките се дават, когато има държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това – давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на „наши фирми“ 8.5 млрд. лева за една година.

Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът.
Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По АМ „Хемус“ сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4%.

МФ предприема промяна в нормативната база, каза Василев.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс, като причината е била спешност.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше – при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и те изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за „Хемус“.

Икономическият министър каза, че същата схема с „Автомагистрали“ в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за цената 182 млн. – проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било „два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт“ – за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България.