Сливналийка е сред най-влиятелните бизнес дами в района на Чикаго

Усилената работа на една българка за развитието на малкия бизнес и на общността в района на западните предградия на Чикаго беше забелязана от престижното издание „Business Ledger“, което е част от медийната група на вестник „Daily Herald” („Дейли Хералд“), пише bg-voice. 

Всяка година експерти от вестника и бизнес изданието обявяват кои са най-влиятелните жени в бизнес средите в предградията на запад от Ветровития град. Те връчват и специални награди на официална годишна церемония. На 1 ноември се състоя 22-рата такава церемония. Номинирани бяха 21 дами. Сред тях беше и сънародничката ни Жасмина Панайотова, основател на просперираща маркетингова агенция в предградието Шамбург. Тя получи кристална статуетка и ще бъде представена на страниците на бизнес приложението на елитния чикагски вестник. На събитието присъстваха генералният консул на България за Чикаго Иван Анчев и Теодора Ботева, търговско аташе в Чикаго.

Панайотова е родом от Сливен. Завършва Техническия университет (тогава ВМИ) в София през 1989 г. Успява да стане, заедно със съпруга си, научен сътрудник към института НИМОС (Научен институт за магнитни и оптични системи) и се включва в разработката на четец за компакт дискове. „Голямо значение за моето професионално развитие имаха много от хората, с които работих тогава – категорична е Панайотова. – У тях имаше готовност да помогнат, особено на младите специалисти. Изключително съм благодарна на мениджъра на отдела, в който бях, Никола Икономов, беше страхотен ментор. Когато заминавах за Америка, си обещах да помагам на хората, които са останали в България, и смятат, че тяхното бъдеще е там“, допълва още бизнес дамата.

Панайотова идва в Щатите през 1992 г.

„Първо дойде съпругът ми, после и аз. Идеята ни беше да учим. Аз успях да завърша магистратура по Компютърни науки в Loyolа University“, разказва българката. Tова й дава възможност да стане консултант в самолетния гигант United Airlines. „Отговарях за поддръжката на компютърно приложение, използвано от шестте хъба на компанията“, спомня си тя. Панайотова остава на тази позиция 6 години, от 1994а до 2000 г.

После се насочва към уеб дизайна и дигиталния маркетинг. Работи известно време в компания за дигитален маркетинг. После решава да основе своя фирма (2008 г.) и купува част от активите на предишния бизнес, в който е била. Избира името на фирмата й да бъде „Proceed Innovative“. Миналата година към компанията се присъединява и синът на Жасмина, Патрик Панайотов. Той поема функцията „Мениджър Клиенти“. „Агенцията се разрасна много и имах нужда някой да ми помага. Радвам се, че синът ми успя да застане до мен. Дълго време си мислех дали да не поканя някой външен човек да ми стане партньор, но когато Патрик изяви желание, решихме, че това е най-доброто решение, за да остане компанията в семейството“. Жасмина отчита, че Патрик определено успява да помогне за разрастването на компанията. Тя също не забравя обещанието си да помага на хората в България и назначава трима сътрудници, базирани в Русе. „Те се справят много добре, подконтрактори са чрез друга фирма и чудесно допълват екипа от 11 души тук. Допринасят за продуктивността“, обяснява Панайотова.

„Работим с клиенти, които предлагат продукти и услуги за местния пазар, но и такива, които оперират на национално ниво. Например, единият ни клиент е официален доставчик на продукти за олимпийските игри. Имаме и международни клиенти – мога да спомена Канада, имаме клиент от провинция Отава. От доста време помагаме на компанията Assisting Hands, която осигурява помощници и болногледачи за възрастни хора. Работим и с различни компании в областта на транспорта и такива, които пращат спасителни екипи (first responders) при бедствия“, казва също Панайотова.

До наградата за една от най-влиятелните жени в бизнеса тя стига, след като я номинира клиентка.

После от „Business Ledger“ искали от нея да даде повече информация за себе си и бизнеса си, като отговори на допълнителни въпроси. „На 11 октомври беше крайният срок за предаване на отговорите. Аз мислех да не попълвам въпросника, понеже бяхме много заети. Синът ми ме окуражи да не се отказвам“, допълва Панайотова. Журито, което решава кои са крайните победителки, търси да научи не само дали дамите са успешни в работата си, но и дали помагат на малкия бизнес, а също и на обществото чрез благотворителност. „Ние имаме каузи, които подкрепяме – в момента събираме храни за хора в нужда, подпомагали сме организации, посветени на изследванията за лечение на болестта алцхаймер, помагаме и на българските училища, и много други. Хубаво впечатление на награждаването ми направи това, че много от присъстващите, не само от наградените, са постигнали много в професионално отношение, но не се притесняват да бъдат полезни с времето си за обществото“, изяснява Панайотов. „Жената, която ме номинира, посочи и друго важно за мен и Proceed Innovative – това, че даваме възможност за кариера и реализация на млади хора. Аз като собственик на малка фирма разбирам колко е важен колективът и колко е важно той да бъде мотивиран, да харесва работата си. Винаги казвам на младите колеги, а и не само на тях, че трябва да обичат това, което правят, и да се наслаждават на работата си“, разкрива сънародничката ни.

За догодина се надява да запази темпа на растеж на компанията от около 20% на година. „Ако това стане, ще можем да назначим двама нови души. Ако добавим тук 2 места, със сигурност ще добавим още поне един човек в България“, добавя още Панайотова.

„За да успее един имигрант в Америка, трябва да е трудолюбив и да вярва в себе си, както и да прави нещо с желание да помогне на хората. Когато твоята цел е да помогнеш на другите, те помагат на теб“, споделя българката. Тя казва, че наградата й е дала желание да продължи да работи и да помага на хората, да знае, че нейните усилия не са били напразни.