Сливналийка е помощник-концертмайстор в Софийската филхармония

Софийската филхармония излъчва безплатно он-лайн чат от най-добрите си концерти и представя най-ярките си изпълнители.

Една от тях е Ана Иванова, родена в Сливен. Първите уроци по цигулка взима на 5-годишна възраст в родния си град при Маргарита Калканджиева. Продължава в Музикалното училище в гр. Бургас като ученик на Людмила Иванова. А после е приета в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Верка Стефанова.

Учи камерна музика при проф. Димитър Козев. През 2000 г. се дипломира и веднага печели конкурс на Филхармонията. Помощник-концертмайстор става през 2016 г. Ани се усъвършенства постоянно. Участвала е в майсторските класове на проф. Дора Енчева (Баден-Баден, Германия) , проф. Минчо Минчев (Есен, Германия) , проф. Кеворк Мардиросян (САЩ), барокова цигулка при Креета-Мария Кентала (Финландия).

Има награди от участия в конкурсите „Мишо Тодоров” – гр. Сливен, „Недялка Симеонова” – гр. Хасково , „Конкурс за най-добро изпълнение на Българска музикална творба”- гр. Бургас , „Конкурс за изпълнение на Немска музика”- гр. Бургас.

Освен в Софийска филхармония е свирила и в съставите на Оперно-филхармонично дружество – гр. Бургас, Нов Симфоничен Оркестър – гр. София, оркестърът на „Класик ФМ” радио – гр. София, Младежкият фестивален оркестър на „Мартенски музикални дни”- гр. Русе , Ансамбъл за старинна музика „Saltarello” , както и в много други камерни състави, концертиращи в страната и чужбина .

Можете да чуете и като част от квартет „Филхармоника“ към Софийската филхармония. Съпругът на Ани също е цигулар. Тяхната любов започва в Музикалното училище. Днес двамата се грижат с любов за двете си деца – момче и момиче, с които обожават да пътуват и да играят на различни семейни игри. Естествено слушат и музика. Освен класика, от тях звучат и много гръндж и рок. Тайната страст на Ани са приложните изкуства. Тя е майстор на бижутата и бродериите. Често можете да я видите накичена с нейните творения. Фотоапаратът е вторият ѝ любимец след цигулката. И с него тя също прави чудеса.

В момента на живо солист – Теодосий Спасов, диригент – Дружелюб Янакиев

Произведения от: Кл. Дебюси, М. Равел, Д. Лигети, Д. Янакиев и Т. Спасов

"Извън петолинието"

солист – Теодосий Спасовдиригент – Дружелюб ЯнакиевПроизведения от:Кл. Дебюси, М. Равел, Д. Лигети, Д. Янакиев и Т. Спасов

Публикувахте от Софийска филхармония / Sofia Philharmonic в Неделя, 5 април 2020 г.