Сливенските производители: „Има полза за продукцията ни от Фестивала на 100-те войводи“. Снимки

Сливенски производители считат, че Фестивалът на стоте войводи популяризира местната продукция и дава възможност на хората да се запознаят и оценят качеството на произвежданото от тях. Форумът се открива днес, като в Градската градина има изложение на двадесет местни производители на качествени храни и напитки – вина, сирена и месни специалитети.

„Има полза от фестивала за производителите. Това е моментът, в който хората, които не експериментират, могат да пробват продукция на български производители, а това е възможността да станем любима марка на някого“, каза пред репортер на БТА Петър Николов от търговския екип на винарска изба „Едоардо Миролио“. Участваме във фестивала от самото начало. Фестивалът се завръща ударно след пандемията. Ние представяме няколко от нашите вина – био серия и няколко винени дестилатни напитки“.

„Тук сме представили продукцията си на много клиенти и смятам, че има голяма полза от такива изложения“, каза Ивелина Петрова, представител на фирмата за местни продукти „Родопа ком“. Фирмата съществува от 1998 година и произвеждаме само чисти, натурални продукти, посочи тя.

„Произвеждаме 10-12 вида хляб, а на изложението намаляваме цените, за да може всеки да го опита“, каза Янка Спасова от фирмата за хлебни изделия „Бред къмпани“.

Фестивалът е идеен наследник на Сливенския панаир от 1876 година, където своите стоки са представяли търговци от цялата страна и чужбина. Целта на организаторите му е да възстанови традициите и да демонстрира постиженията на местните производители в днешно време.

Източник: БТА