Сливенският театър ще представи втора премиера на пиесата „Дездемона“ на 23 септември

Сливенският драматичен театър „Стефан Киров“ ще представи втора премиера на пиесата „Дездемона“ на 23 септември, съобщиха от културната институция.

С пиесата на Пола Вогъл, класик на съвременната американска драматургия и носителка на „Пулицър“, която се поставя за първи път у нас, бе открит новият сезон на театъра.

Постановката на режисьора Петър Денчев разработва в сатиричен план актуалната тема за женската еманципация, в контекста на съществуващите в днешния свят дискусионни социални и нравствени въпроси. „Дездемона“ на Пола Вогъл е „пиеса за една кърпичка“, около която се заплита интригата в един безчестен свят на лъжи, изневери и лицемерие. Тя предлага нов поглед към Шекспировата драма, като залага на неочакваното преобръщане на моралните гледни точки на героите. Всъщност – на героините, защото това е женска пиеса, в която мъжките персонажи на Отело, Яго и Касио присъстват имагинерно, в разказите на жените или като основание за вида женско поведение в един патриархален свят.

В тази откровено феминистка пиеса са ангажирани три актриси, които успешно интерпретират поставените им задачи. Ролята на Дездемона, по Пола Вогъл – капризна свободомислеща аристократка, е поверена на Яна Георгиева, в чиято емоционална интелигентност и решително актьорско присъствие сливенската публика имаше възможност да се увери очи в очи в камерната зала на театъра. Нейни партньорки са Мария Манолова, в ролята на уж наивната, но не съвсем слугиня Емилия и Вяра Начева, в ролята на Бианка, жената, която практикува най-древната професия, но дълбоко в себе си мечтае за дом, съпруг и … любов. Най-младата актриса в театралната трупа е Мария Манолова, която се появи за пръв път на професионална сцена през май, в поетичния спектакъл „Лирични отклонения“.  Те на практика разказват как една аристократка, една проститутка и една слугиня разбират свободата на жената и равноправието й с мъжа.