Сливенският симфоничен оркестър ще отбележи Коледа с ексклузивен концерт

Въпреки всички трудности свързани с епидемиологичната обстановка, Симфоничен оркестър Сливен ще отбележи Коледа с ексклузивен концерт. Две от най емблематичните класически произведения, Шуберт – Симфония No.8 „Недовършена“ и концертът за цигулка и оркестър от Чайковски, ще звучат под диригентската палка на Маестро Диан Чобанов – музикален директор на Държавна опера Пловдив.

От 2009 г. Маестрото е и главен диригент на балета на Хърватската национална опера в Загреб. Впечатляващата му биография включва и постовете – главен диригент на Хърватския камерен оркестър (2012 – 2014), постоянен диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун (2004 – 2012), първи диригент на Софийската филхармония (2004 – 2010) и главен диригент на Държавна опера Стара Загора (2007 – 2012). За сезон 2020/21 Чобанов е главен гост-диригент в сръбския Народен театър в Белград и Нови Сад. Той е дирижирал Симфоничния радио оркестър на Виена, Оркестър на „Арена ди Верона”, Пражкия радиооркестър, Будапещенски фестивален оркестър; Дохнани оркестър Будапеща, Филхармонията в Баден-Баден; Симфоничния оркестър на БНР, Национална опера и балет, София; RTS – Белград, Операта в Белград, Ансамбъл “Cantus” в Загреб, Камерен оркестър B-A-C-H Екатеринбург, Филхармония „Олтения“, Крайова; Брашовската филхармония, Македонската опера и балет и Македонска филхармония, Скопие; Филхармоничните оркестри на Калабрия, Палермо и Бари, Опера в Астана, Казахстан, Албанската национална опера, Симфоничния оркестър Куритиба в Бразилия и много други.

Солистката Олга Артюгина пристига в Сливен, броени дни след участието си във финала на един от най-престижните и тежки конкурси за цигулари в света – Николо Паганини (Premio Paganini) Генуа, Италия. Родена през 1991 в семейство на музиканти, през 2015 завършва с отличие Държавната консерватория в Санкт Петербург а през 2017 и асистентския си стаж в класа на Mихаил Гантварг. През 2018 продължава обучението си в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, в класа на проф. Захар Брон и в консерваторията в Лугано, Швейцария в класа на Сергей Крилов. Виртуозната руска цигуларка е лауреат на множество престижни награди от: Международния конкурс за цигулари „Д.Ойстрах“, Международния конкурс за цигулари „А.Ямполски“, Международния конкурс „Нови имена“ в Москва, Международния конкурс „Е.Мравински”, Международния конкурс „Л.Ауер” в Санкт Петербург, Международния конкурс „Rising Stars Grand Prix“ в Берлин, Международния независим музикален конкурс „Individualis“ в Киев, XXVI Международния конкурс за цигулари «Andrea Postacchini» Фермо, Италия. Носител е и на правителствената награда на Санкт Петербург „Младежка награда на Санкт Петербург“.

Всички закупили билет за отложения концерт от 21.10.2021 – „Мистерията Паганини“ Роман Ким и Константин Илиевски биха могли: а) да го използват без презаверяване за концерта „Рождество е!“ Олга Артюгина и Диан Чобанов на 16.12.2021 /Четвъртък/ от 18.30ч. б) да го запазят за новата дата 19.05.2022 /Четвъртък/ от 18.30ч. в) да го върнат десет дни преди обновената дата 19.05.2022 /от 09.05 до 19.05.2022 на касата на зала Сливен/.

Сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен резултат от тест за Covid-19. В деня на концерта, 16 декември, ще работи мобилна лаборатория в зала „Сливен“ от 16.30ч.

За да се избегнат опашките, ви препоръчваме да подготвите предварително сертификата си или да дойдете по-рано за да се тествате при нас.