Сливенският симфоничен оркестър представя поредица от концерти с млади музиканти

Симфоничен оркестър Сливен започва своя нов концертен цикъл наречен „ Млада Европа / Young Europe ”. В него ще бъдат показани на публиката млади актьори от влиятелни европейски образователни заведения, към този момент градящи своята интернационална кариера. Чрез този план, културният институт ще поддържа бъдещото потомство международни солисти и диригенти, и в същото време ще даде късмет на своите фенове да се насладят на музикални прояви от най-високо ниво.
В четвъртък, 24 март, от 18.30 ч. в зала „ Сливен ”, публиката ще има опция да  чуе една завладяваща стратегия, напълно с композиции на великия Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е под надпис “АМАДЕУС в РЕ ” и включва три емблематични творения на безсмъртния талант, Симфония No.35 “Хафнер ”, Концерт за флейта No.2 и Концерт за цигулка No.4, всички в неслучайно подбраната тоналност ре мажор.
Това е тоналността на триумфа, насладата и оптимизма. Тържествените симфонии, маршовете, празничните песни и небесните хорове са сложени в тази тоналност.
В бароковия период ре мажор се смята за „ тоналност на славата “, затова доста концерти за тромпет и даже известната „ Алилуя “ от Месията на Хендел са също в ре мажор. В църковната музика, се употребява и като тоналност на Възкресението. Ре мажор е най-разпространената тоналност за увертюри през втората половина на осемнадесети век. Това не престава и в Романтичния срок, където се употребява за „ триумфалния “ край на доста симфонии, в това число и на деветата симфония от Бетовен, известна като “Ода на насладата ”.

Под управлението на диригента на Бургаска опера Цанислав Петков, ще се изявят двама неповторими солисти.
Цигуларката Лора Маркова е лауреат е на голям брой награди от национални и интернационалните състезания, част от които са  първите  награди от „ Добрин Петков “ – Пловдив 2013, „ Недялка Симеонова “ – Хасково 2014, 2018 и 2021, Гран При от състезанията „ Музиката и земята “ – София 2018, „ Надежди, майстори и гении “ – Добрич 2019, влиятелните първи награди от състезанията „ Леонид Коган “, Брюксел 2020 и „ Тибор Варга Джуниър “- Швейцария 2021.
През 2020 година, предаването „ Алегро Виваче “на БНР, присъжда на Лора специфичната премия за млад гений на името на „ Олга Камбурова “, а през 2021 г. е номинирана за „ Млад музикант на 2020 “. Лора е лауреат и на огромната премия за „ Полет в изкуството “ на Фондация „ Стоян Камбарев “ за 2020 г.
Аарон Леунг е извънреден млад флейтист, роден в Хонконг. Забележителен със своето виртуозно и пламенно свирене, той получава бакалавърска степен по музика в Хонконгската академия за театрални изкуства, а сега е студент в класа на огромния белгийски флейтист Марк Грауелс в Кралската консерватория в Монс, Белгия.
Аарон е актьор на фондацията на Густаво Дудамел през 2019 г. и победител в състезанието HKAPA и в един от най-големите състезания за духови принадлежности в Азия-Тайланд – Международен конкурс за духова камерна музика (TIWSC).

Билети за концерта могат да бъдат закупени на , в офис мрежата на EasyPay или на касата на зала „ Сливен ” – 10-13 ч.  и 15-17 ч.