Сливенският „Семьон“ с успешно представяне на театралния фестивал „Соло“ в Москва

Спектакълът на Сливенския драматичен театър „Семьон“ по Андрей Платонов се представи успешно в Русия за трети път – след Воронеж и Петербург, сега на московска сцена.

На 6 октомври 2019 г. моноспектакълът на актьора Димитър Марков „Семьон“ с режисьор Ивайло Гандев беше игран на театралния фестивал „Соло“ в Москва, който събира на сцената на  театралния център „На Страстном“ моноспектакли от цял свят – тази година те са от Франция, Белгия, Великобритания, Италия, Русия, България. „Семьон“ на Сливенския драматичен театър беше единствения български спектакъл, представен на фестивала „Соло“ в центъра на Москва, в непосредствена близост в Червения площад.

Ще припомним, че моноспектакълът „Семьон“ на Сливенския театър излезе зад граница за първи път на Международния фестивал на изкуствата ,,Платонов” във Воронеж, родният град на автора. Второто му представяне в Русия бе на Международния фестивал на моноспектаклите ,,Монокъл” в Санкт Петербург, откъдето екипът се завърна със специална грамота за философско-психологически прочит на прозата на Андрей Платонов.

„Семьон“ на Сливенския театър отпътува за Русия и тази година. Той беше включен в програмата на дванадесетото издание на московския театрален фестивал „Соло“, който се провежда под председателството на Съюза на театралните дейци на Русия. Неговият председател, големият руски актьор и режисьор Александър Калягин нарича фестивала уникална некомерсиална театрална площадка.

Екипът на Сливенския драматичен театър пребивава на фестивала „Соло“ три дни, от 6 до 8 октомври. Желанието на сливенските театрали бе да видят повече чужди представления от програмата, която продължава до 10 октомври. Те са благодарни за съдействието на директора на Българския културен център в Москва Мая Праматарова и на всички, които са помогнали да се случи представянето на Сливенския драматичен театър на Московския фестивал.

При представянето на сливенския спектакъл в програмата на фестивала се казва, че той е „зарадвал публиката с необичаен театрален ритъм“. На обсъждането след представлението с актьора Димитър Марков и режисьора Ивайло Гандев се говори за съвършенството на Платоновите текстове, които могат драматично да се трансформират и представят разрушените от безпощадния 20 век съдби на няколко поколения. „Семьон е театрален разказ за саможертвата, за бедността и страданието, и надеждата да живеем в името на друг, нов живот.“, се казва в сайта на фестивала. Той посочва като качества на представлението мощната драматична игра на актьора Димитър Марков и умението на режисьора Ив. Гандев да превърне белетристичния повествователен текст на Платонов от разказите му „Семьон“ и „Осминка“ в драматичен монолог от първо лице на едно седемгодишно момче, на което се пада сложната задача да се прости със своето детство, да стане майка за по-младите си братя и сестри и да се грижи за тяхното израстване и съзряване като хора.

В Москва Димитър Марков, Ивайло Гандев и Сливенският театър получиха специален сертификат от фестивала „Соло“, много поздравления и насърчения за нови творчески завоевания в театралното изкуство.

Повече подробности за сливенското представяне на фестивала „Соло“ще научим след завръщането на сливенския театрален екип, от който очакваме да сподели и своите непосредствени впечатления от театрална Москва.