Сливенският митрополит заклейми нестинарството, било бесовщина

Нестинарството и традиционното преминаване през жарава разгневиха сливенския владика Йоаникий. Чрез официалния сайт на митрополията той отправи гневно послание към енориашите си. В него навършилият наскоро 81 години духовник остро се възпротивява на традициите, особено в странджанското село Българево, където този обред е най-силно съхранен, пише „Монитор“.

В обръщението си към паството митрополит Йоанакий настоява: “Различавайте духовете, различавайте и огньовете: на Велика събота благодатен огън пада на Божи гроб от небето, за да ни засвидетелства Христовото Възкресение. Докато нестинарският огън е веществен, запален е с подръчни средства от човеци. Запалването и газенето му има за цел да обвие с ореол на „святост“ нестинарите, а не да възхвали Бога, нито Неговите истински светии – благоверните и равноапостолни Константин и Елена“.

Владиката е категоричен, че „Хипнотичният нестинарски танц е противоположност на православната молитва по време на която молещите се християни се извисяват до живо общение с Бога. В Православната Църква кадим благоуханно кадило на Господа, докато в нестинарските церемонии се кади на дявола, защото те се вършат нецърковно, без архиерейско благословение, без Божията благодат. В техния център е огънят, а не Господ; жаравата, а не Кръстът; пепелта, а не Христос, Който е Светлината на света.“

През последните няколко месеца сливенският митрополит остро възрази срещу поставянето на паметник в Бургас в прослава на считания за езичник Боян Мага, провеждането на прайда и възхваляването на индийския гуру Шри Чинмой в Созопол.