Сливенският филиал към МУ – Варна изпрати шестия си випуск медицински сестри и акушерки

Шестият випуск медицински сестри и акушерки от филиала към Медицински университет – Варна бе изпратен тържествено на 15 октомври, в зала „Сливен“. Присъстваха ректорът проф.д-р Валентин Игнатов и цялото академично ръководство на университета, кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, директорът на филиала проф. Иван Александров, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, управителите на трите най-големи болници в града, семействата и близките на дипломантките.

„Искам да поздравя всички Ви с избора, който сте направили. Като общество, като държава ние имаме нужда от Вас. България и Сливен имат нужда от Вас“, каза кметът Радев в обръщението си към абсолвентките. Той подчерта, че Община Сливен, като един от големите работодатели, ще се бори да ги задържи и ще работи за още по-добри условия за упражняване на професиите им. Градоначалникът поздрави родителите за подкрепата им, както и преподавателите за вложените в обучението енергия и дух, които са предали на студентите си. В знак на признателност Стефан Радев връчи на проф. Игнатов посветена на Сливен юбилейна монета, издадена от БНБ, с изображение на един от символите на града – Стария бряст.

В приветствието си към завършилите студенти ректорът проф. Игнатов изтъкна, че обучението им е проведено в един от най-модерните и високотехнологични университети в страната. „Само образованието носи истинската сила да промени бъдещето на страната ни“, заяви той.

Преди да вземат дипломите си в ръце, 15-те медицински сестри и 16-те акушерки положиха клетва. В основата й е обетът на Флорънс Найтингейл /1820 – 1910 г./ – създателката на професионалната сестринска грижа, основателка на първото мирянско училище за медицински сестри през 1860 г.

С най-висок успех сред акушерките е абсолвентката Катя Желязкова. Сред медицинските сестри най-високи са резултатите в обучението на Даниела Пенова, която получи и грамота „Първенец на випуска“. За всички дипломантки бяха приготвени подаръци от Община Сливен.

Участниците и гостите бяха посрещнати пред зала „Сливен“ с изпълнения на Военния духов оркестър. Смесеният хор „Добри Чинтулов“ към НЧ „Зора 1860“, с диригент маестро Георгиос Филаделфевс допринесе за празничния академичен дух на церемонията с акапелно изпълнение на студентския химн и кратък концерт.

Събитието бе организирано със съдействието на Община Сливен.