Сливенският драматичен театър селектиран за участие в престижен международен фестивал. Играят в Белград на 10 март

Сливенският Драматичен театър „Стефан Киров“ е поканен за участие в XIX-тия Международен театрален фестивал „СЛАВИЯ 2020 “ в Белград, Сърбия. Престижният театрален форум ще се състои от 9-ти до 16-ти март в сръбската столица. В програмата са селектирани за участие 8 представления на театри от Хърватия, Казахстан, Татарстан, Русия, Беларус, България и Сърбия. На сцената на домакините от театър „Славия“ в Белград, Сливенският театър ще се представи със спектакъла „Козметика на врага“ от Амели Нотомб утре, на 10 март.

Голяма чест е за Сливенския драматичен театър специалната покана за участие във фестивала с представлението „Козметика на врага“ на режисьора Петър Денчев. Международният театрален фестивал “Славия” в Белград е втория по значимост фестивал в сръбската столица след БИТЕФ. Тазгодишното му 19-то издание стъпва върху забележителна история, в която има и българска следа. В последните десетина години, на неговата сцена, със свои представления са гостували Народният театър “Иван Вазов”, Театър “Кредо”, Драматичният театър “Стоян Бъчваров” във Варна и др. Фестивалът е носител на отличителен знак за качество “Effe” на Европейската асоциация на фестивалите и събира театрални творци не само от балканските страни, но от цяла Европа, Азия и Африка.

Селектираният за участие във фестивала сливенски спектакъл „Козметика на врага” е осъществен миналата година. Това е първа постановка на българска сцена на драматизация на книга на нашумялата белгийската авторка Амели Нотомб, носителка на голямата литературна награда на Френската Академия през 1999 г. В жанрово отношение, спектакълът съчетава психологическата драма с криминалния трилър, в условията на непосредствен контакт с публиката, пред която поставя жестоките въпроси на съвремието. Специфичната естетика в текстовете на Амели Нотомб провокира оригиналната стилистика на представлението, изградено с всички възможности на театралния език и естетически похвати на кинематографията. Това е вълнуващ театрален разказ за това как една личност може да се превърне в жертва на собствените си страхове, които водят до унищожителни действия. Според режисьора Петър Денчев, тази история ни провокира „да се отворим към онези тайни на подсъзнанието, които иначе с удоволствие бихме скрили от лицето на света.“ Петър Денчев е една от младите надежди на българския театър, носител на наградата за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“ за 2019 г., лауреат на наградата на фондация „Развитие“ за нов български роман от 2007 г. и автор на пет книги.

Спектакълът беше оценен по достойнство от театралната публика, а критиката бе дълбоко впечатлена от гостуването му на сцената на Театър “Азарян” в София, което премина при голям успех. Поканата на Белградския международен театрален фестивал „Славия“ е знак на уважение към репертоарната политика на театъра и любопитство към творческите инвенции в спектакъла. В него най-доброто от себе си дават актьорите Ивайло Гандев, Димитър Марков и Самуела-Ивана Церовска. Преводът е на Светла Лекарска, сценичната адаптация – на Петър Денчев и Веселин Мезеклиев, сценографията – на Петър Митев.

Срещата на 10 март на сливенския спектакъл „Козметика на врага“ с чуждестранната публика дава самочувствие на сливенските театрали за съизмерване на сливенската театрална продукция с европейското ниво. Участието на театъра във фестивала отваря нови врати за сътрудничество между националните култури на Сърбия и България.

Представянето на Сливенския драматичен театър в XIX-тия Международен театрален фестивал “СЛАВИЯ 2020 ” в Белград, Сърбия е подкрепено от Комисията по култура на Общински съвет – Сливен.