Сливенският драматичен театър открива новия си сезон с пиесата „Дездемона“

Сливенският драматичен театър „Стефан Киров“ открива новия си сезон с премиера на спектакъла „Дездемона“ на 13 септември, съобщиха от културната институция.

Пиесата на американката Пола Вогъл на сливенска сцена поставя режисьорът Петър Денчев. В творческия екип влизат художникът Петър Митев и композиторът Христо Намлиев. Преводът е на Харалампи Аничкин. В представлението участват актрисите Яна Георгиева (в ролята на Дездемона), Вяра Начева (Бианка) и Мария Манолова (Емилия).

Темата е за женското равноправие и неговите интимни и социални подбуди, прочетена в сатиричен план. Режисьорът смята, че в България има твърде малък репертоар, посветен изцяло на женските образи. Според него освен социални послания,  пиесата предлага и много атрактивно зрелище – на неочаквани персонажи, на неочаквани цитати от съвременността, от действителността.

По думите на Денчев у нас не са поставяни много заглавия от Пола Вогъл, въпреки, че тя е сред големите имена на съвременната американска драматургия. Нейният творчески пик е през 80-е и началото на 90-е години. Тя е една от най-изявените феминистки авторки в театъра.

Източник: БТА