Сливенският алпинист Господин Динев се върна за кратко, за да тръгне отново към Хималаите на 15 март

Алпинистът Господин Динев в подножието на Анапурна (снимка: Господин Динев), www.360mag.bg/

Сливенският алпинист Господин Динев разказа за експедицията си в опит за изкачване на връх Анапурна в Хималаите на среща в общинската зала „Май“. Пред публиката той направи презентация със снимки и видеоклип за комерсиалната експедиция, в която само той и още един алпинист не са използвали кислородни апарати.

В Пресклуба на БТА в Сливен 64-годишният Динев обяви, че на 15 март потегля експедиция, чиято цел е да изкачи три осемхилядника в Хималаите. 

Подножието на Анапурна (снимка: Господин Динев), www.360mag.bg/

Инцидент с изтървана раница, в която са били палатките и целия животоподдържащ багаж, се оказал непреодолим, за да се продължи към върха. „За жалост или за късмет аз нямах избор дали да качвам върха или да слизам, когато на 6 600 метра шерпът изтърва раницата надолу. Даже нямахме надежда, че ще я открием, когато падна надолу със стотици метри. За голяма изненада я открихме на 5 200 метра сред много буци от лавината, но върхът вече беше много, много нагоре. Съдбата не ми даде шанс“, разказа за случката Динев.

Добро е състоянието на 64-годишния сливенски алпинист Господин Динев, който прекрати изкачването на Анапурна

Според него тази година Анапурна е бил най-желаният връх за покоряване, а базовият лагер под върха се е превърнал в едно малко село. Алпинистът разказа още за местни обичаи и вярвания, за суровите условия в планината между лавините и ледопадите, за красотата на звездното небе и самия връх в различни часове от денонощието.

Съдбата опази от лавина сливенският алпинист Годподин Динев