Сливенски ученици обраха наградите на форум по информационни технологии

Снимка: в. "Труд"

Йордан Йорданов и Александър Александров от 12-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен спечелиха всички възможни награди от 20-то издание на ученическа конференция, организирана от Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/ и Съюза на математиците в България, провело се в Плевен на 25 януари – грамота за отлично представяне и златни медали от УчЧИМИ, награда от Съвместния център по обучение, анализ и симулация към БАН и награда от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, предаде „Труд“.

В сесията те защитиха своя проект „RFID система за контрол на достъп“. Независимо че за тях това беше дебют на национално състезание по информационни технологии, двамата ученици получиха право да бъдат приети без конкурсен изпит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“, съобщи директорката на гимназията Мариана Милева, цитирана от изданието.

Владимир Вълков и Николай Стоянов от 9-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ получиха грамоти и награди за много добро представяне в същата сесия. Владимир представи проект „DriveStyle” за анализ на стила на шофиране на автомобил, както и за оценка на състоянието на пътната настилка чрез измерване на вибрациите на автомобила.

Николай представи своя проект „Sleeper” за анализ на качеството на съня, чрез който всеки потребител може да разбере дали е спокоен и пълноценен неговият сън. За двамата деветокласници това беше първо участие на националната ученическа конференция УчИМИ.

В юбилейното издание на ученическата конференция участваха ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, доказали таланта си в сферите на математиката и информатиката.

Проектите участващи във форума в Плевен, са избрани след предварителна рецензия на всички изпратени разработки. Те се оценяваха от две журита, в които членуваха учени от БАН, от Софийския и Пловдивския университет и преподаватели.

Четиримата ученици от Сливен се представиха с проекти по информатика и информационни технологии.