Сливенски пожарникари участваха в симулация за гасене на пожар в Истанбул

Сливенски пожарникари участваха в симулация за гасене на пожар в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на община Сливен. Служителите от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, заедно с общински експерти, участваха в едноседмичен семинар, организиран от Мрежата на балканските градове В40  с цел да се обмени опит за действията на местната власт и пожарните служби в условията на бедствия и критични ситуации.

Домакините представиха Центъра за координация при бедствия АКОМ в Истанбул, който осигурява високо технологично ниво за наблюдение и за съгласуване на действията в бедствена ситуация в многомилионния град. Показана бе специализирана техника, защитно оборудване и екипировка. Ръководителят на сливенската група инж. Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“ участва в работна среща с председателя на 152-те пожарни станции в Истанбул, 26 от които са на доброволен принцип. В мегаполиса работят 6000 пожарникари, специализираните автомобили са 903, а 8000 камери осигуряват денонощно видеонаблюдение.

В семинара обмениха опит представители на Сараево, Прищина, Зеница, Букурещ, Кърджали, Бургас, Пловдив, София, Стара Загора и Сливен. Те се запознаха с работата на турските си колеги за оповестяването при бедствия, спасителните дейности, интервенцията и обработването при химически, биологични и радиоактивни замърсявания, реакциите при аварии, катастрофи и др.