Сливенски дерматолози и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Дерматолозите от Кожно отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен д-р Мая Миланова и д-р Антонина Нинова станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Пет години международният шофьор от Нова Загора Христо Симеонов търпи болките и сърбежите. Страда от безсъние, нощ след нощ се събужда в рани и люспи. Млад и финансово стабилен, но няма никакво желание за живот. Вече дори не вярва, че някой може да му помогне. „Обиколил съм цяла България и съм пръснал сигурно над 5000 лева за лекарства. Имам от всяка държава, в който съм бил – Турция, Гърция, Франция, Италия… Уникален човек е д-р Миланова, готов съм всичко да направя за нея. Тя ми върна радостта от живота, чувствам се като нов човек, като прероден“, разказва Христо.

Пациентът, на когото е помогнала д-р Антонина Нинова е Петър Василев, от Бургас. „Километрите не са проблем за мен, стига да има кой да ми помогне. Бях с псориазис повече от 30 години. Един руски професор ми каза – това не се лекува. Сега спокойно мога да кажа – лекува се, вече нямам нищо по кожата, щастлива е и жена ми, и цялото ми семейство“, разказва Петър. Той работи като строител и раните по ръцете му създавали голям дискомфорт. Чувствал се неудобно и да се съблече, а днес спокойно ходи на плаж.

Допреди години дерматолозите също са убеждавали пациентите си, че псориазисът не се лекува и трябва да следват определени съвети, за да облекчат състоянието си. Но след навлизането на биологичната терапия в последните няколко години, нещата са коренно различни. „Днес можем да кажем, че псориазисът се лекува, както се лекува диабетът и други хронични заболявания – с приемане на лекарства през устата, или инжекционно“, казва д-р Миланова. Д-р Антонина Нинова добавя, че биологичната терапия й е променила самочувствието на дерматолог – и пред колеги, и пред пациенти. „Това е много силно оръжие, което променя живота на пациентите“, казва тя. Биологичната терапия се заплаща изцяло от Здравната каса, като преди това пациентите минават специална комисия, за да бъдат одобрени за нея.

Историята на Христо Симеонов и д-р Мая Миланова

https://youtu.be/riVjWgM8fyA

И във fb:

https://www.facebook.com/462853671869510

 

Историята на Петър Василев и д-р Антонина Нинова:

https://youtu.be/FV4j4VSjccA

https://www.facebook.com/371069395175243