Сливенската Топлофикация се включи в защита на „Брикел“ след атаката на Кирил Петков

Без обогатено енергийно гориво от ТЕЦ „Брикел“, Сливен остава на студено. За това алармира в отворено писмо до медиите инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на на „Топлофикация“ – Сливен. От дружеството тази сутрин са получили писмо от „Брикел“, че съществува опасност дейността на централата да бъде спряна принудително и тогава планираните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат преустановени за неопределен период.

Със същото съобщение излезе и директорът на Тплофикация Русе инж. Севдалин Желев.

И двете топлофикационни дружества, както и „Брикел“, неофициално се свързват с бизнеса на Христо Ковачки.

Припомняме, че миналата седмица Кирил Петков и министърът на екологията Борислав Сандов изненадващо направиха проверка в ТЕЦ „Брикел“ Гълъбово. Поводът – високите нива на запрашаване и замърсяване в регина в резултат на дейността та ТЕЦ-а. Правитествената пресслужба цитира и нивата на завишаване на серния диоксид и запрашаването: „Министър-председателят посети мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид беше 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите, продължава съобщението. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3  при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти“.

Основният въпрос, обаче, който постави премиерът в оставка бе за собствеността на „Брикел“. От там му отговориха, че няма значение кой е собственик и че готвят проджба на американска компания. 

Ето още какво се казва в разпространеното от Топлофикация-Сливен съобщение:

Горивният микс на „Топлофикация“ – Сливен се състои от въглища, биомаса и обогатено енергийно гориво, което може да бъде доставено единствено и само от „Брикел“, защото друг производител на подобен продукт в България няма. По думите на инж. Костов използването на обогатено енергийно гориво и екологичната биомаса осигуряват поддържането на добри стойности на емисиите на „Топлофикация“ – Сливен.

„Искрено се надявам държавата да не допусне подобен сценарий, защото ще застраши отоплителния сезон в няколко големи български града“, казва Павлин Костов. Сливен е топлофициран град със 120 000 души население. Според директора на „Топлофикация“, ако дружество с капацитета на „Брикел“ получи забрана за извършване на обичайната дейност, ще се стигне до нечувана енергийна криза поради намалено предлагане на топлинна и електрическа енергия, както и до социални проблеми. Освен абонатите на засегнатите топлофикации, потърпевши при евентуално затваряне на „Брикел“ ще бъдат около 10 000 български енергетици и миньори, които ще загубят своята работа.

Екологичните, политическите и икономическите измерения на заформящия се сблъсък, вероятно ще имат и социални измерения – в този смисъл предупреждението за „застрашения отоплителен сезон“ вероятно е единственото изречение без втори план в съобщението на директора на сливенската „Топлофикация“.