Сливенската „Тирбул“ купува ОМК, новият млечен гигант има около 200 млн. лв. годишен оборот

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши мегасливането между две млекопреработващи предприятия с гръцки собственици: сливенската „Тирбул“ получи одобрение да купи пловдивската „Обединена млечна компания“ (ОМК). Концентрацията е разрешена, макар и регулаторът да намира, че в някои сегменти сделката може да окаже въздействие върху конкуренцията. Сделката създава местен гигант с годишен оборот близо 200 млн. лв. информира Капитал.

През септември миналата година беше съобщено, че гръцкият производител на млечни продукти Delta Foods се е съгласил да продаде 100% от акциите в българското си дъщерно дружество „Обединена млечна компания“ (ОМК) на „Тирбул“ – дъщерно дружество на също гръцката Hellenic Dairies. Договорът за покупко-продажба на акции е сключен на 09.08.2022 г. Цената не бе обявена, но като се има предвид EBITDA на ОМК от 10 млн. лв. за 2021 г., тя е най-малко 80 млн. лв.

Купувачът – Hellenic Dairies, има фабрики за производство на млечни продукти в Гърция, Румъния и България – в Сливен. Продуктите се разпространяват предимно под собствената марка Olympus („Олимпус“). В Брашов, Румъния, се произвеждат пресни и кисели млека, сметана, масло, сирене, крема сирене, а във фабриката в Сливен – извара и кашкавал. В Гърция групата произвежда кашкавал, сокове, готови за консумация чайове и безалкохолни напитки и газирана вода. Продажбите се извършват чрез обширна мрежа от дъщерни дружества и независими дистрибутори в 47 държави. Продуктите под марката Olympus се предлагат в България от 2007 г.

Придобиваното предприятие – ОМК – премина през серия от инвестиции и дълъг списък от собственици – от приватизационен фонд „Доверие“, през гръцката Vivartia и Marfin Investment Group (MIG) до фонда за дялови инвестиции CVC Capital Partners в сделка, оценяваща цялата Vivartia на 175 млн. евро.

ОМК произвежда и продава само в България мляко и млечни продукти с марките „Верея“, „Верея Чудно“ и „Фибела“. По данни на фирмата с бранда „Верея“ годишно се произвеждат повече от 25 000 тона прясно и кисело мляко, напитки, сирене и масло. Дружества от групата, към която принадлежи ОМК преди сделката, произвеждат също life чай и ядкови напитки („Делта“, Гърция), както и пресни салати („Барба Статис“, Гърция).