Сливен все още не е пред грипна епидемия, въпреки повишаващата се заболяемост

Заболяемостта в област Сливен се повишава, което е обичайно за сезона, но все още не са достигнати предепидемични нива на интензивност на епидемичния процес. Най–силно засегнати са децата. Това заявиха в официално съобщение от РЗИ-Сливен.

От началото на настоящата седмица се наблюдава тенденция към повишаване броя на заболелите от ОРЗ и грип в Сливенско. Най-засегнати са възрастовите групи от 0-4 години и от 5-14 години. С най-ниска заболяемост е възрастовата група над 65 години.

РЗИ Сливен проследява ежедневно динамиката в заболяемостта от Грип и Остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на област Сливен. Наблюдава се повишаване на случаите с респираторни заболявания.

Извършват се проверки в лечебните заведения за болнична и доболнична помощ свързани със събиране на данни за разпространението на ОРЗ и Грип с цел предприемането на необходимите профилактични и противоепидемични мерки

В Бургаска област учениците са вече в кратка грипна ваканция до следващия вторник.

Старозагорска обаст е на прага на грипна епидемия. От РЗИ-Стара Загора обявиха, че през първата седмица на 2023 година регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ)и грип е 72,23 на 10 000 население, при средна за страната 124,44.

Ямболска област е на прага на грипна епидемия заради повишения брой болни от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица.

Данните сочат, че през този период заболелите са 267 на 10 хиляди души население, като най-висока е заболеваемостта при най-малките-до 4 години, съобщи директорът на Здравната инспекция в града д-р Радостина Калчева.

„Все още не сме достигнали критичната стойност, след която ще обявим грипна епидемия. За нашата област тя е 321 на 10 хиляди души население.

Такава е тенденцията и прогнозата сочи, че в следващите една-две седмици ще надхвърлим тези стойности и затова е възможно да кажем, че сме на прага на грипна епидемия “.

 

 

 

Регионална здравна инспекция Сливен препоръчва:

  • Ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства
  • Да не се провежда самолечение при висока температура, кашлица и други симптоми на грип
  • Да се потърси медицинска помощ при наличие на заболяване
  • Да не посещава  работното място, детското или учебното заведение по време на заболяването

Рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания.