Сливен в червената зона на Ковид картата – предприети мерки от Областния кризисен щаб

Областният управител на Сливен област Веселин Вълчев свика заседание на Областния кризисен щаб във връзка с новата здравна криза, предизивкана от растящата бройка на заразените с коронавирус в Област Сливен. Заседанието бе проеведно онлайн, в специализирана платформа, за да се намали контактът и рискът за присъстващите.

Участие взеха всички институции от областта, които имат отношения. Д-р Иванова И.Д. Директор на РЗИ Сливен и д-р Калева, алармираха, че бройката на заболелите расте всяка седмица. Тази седмица за областта тя е 287 диагностицирани на домашно лечение. От тях – общ. Сливен – 227,  общ. Нова Загора – 47, общ. Твърдица – 3, общ. Котел – 10. А хоспитализираните към момента са 43 за областта. Влиза се в етап 2 от мерките, разписани в националния план за справяне с Ковид кризата.

Въведено е задължителното носене на маски в болничните заведения, аптеките, градския транспорт и препоръчително на места със струпване на хора. Изготвен е график и вече се правят проверки на посочените места от представители на РЗИ-Сливен. При проверките е оказан отказ за носене на маска от управител на аптека. В такива ситуации се сигнализират органите на реда и се налага глоба. Друго, което са установили експертите при проверките е, че хората не спазват мерките. Получават се струпвания в болничните заведения и аптеките, често хората не носят маски.

Очакаква се в МВР да се създаде организация и график, с който по всички райони да се оказва съдействие на проверяващите институции.

РЗИ-Сливен напомня:

Съгласно действащите разпоредби, болните се поставят под карантина за 10 дни, а контактните лица се поставят под карантина за 7 дни, през които се извършва наблюдение на здравословното състояние.

  • Лицата с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 при актуалния щам:
  • болки в гърлото, главоболие,
  • повишена температура, диария,
  • запушен нос, хрема,
  • гадене / повръщане, загуба на апетит,
  • отпадналост, болки по мускули и стави и др.

следва да се изолират и консултират с лекар.

При наличие на оплаквания, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

  • Спазвайте дистанция на обществените места и избягвайте струпването на хора.
  • Ползвайте защитни маски за лице.
  • Измивайте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност – използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.