Сливен се включи в Мрежата на балканските градове В40

Община Сливен е вече партньор в Мрежата на балканските градове В40. Това стана ясно след проведения в София форум по инициатива на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. В него участваха кметът Стефан Радев, който заедно с колегите си от Столична община, Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян, Карлово, Белица и Карнобат, официално внесоха заявленията си за членство в В40. Мрежата е създадена през 2021 г., по инициатива на кмета на Истанбул – Екрем Имамоглу, който е на визита в България. Той бе и сред гостите на форума. Пред българските си колеги Имамоглу изрази увереност, че с присъединяването на новите членове, организацията ще стане по-устойчива. Това би увеличило и възможностите за по-динамично регионално сътрудничество, чиято цел е благополучие на местните общности в различните региони.

От своя страна кметът Стефан Радев посочи, че страните от Балканите имат богата история и дълбоки корени. Според него възможността местните власти да обединят усилия в справянето с общите проблеми, е шанс да се върне увереността на хората, че Балканите са едно от най-добрите места за живеене.

Учредители на Мрежата на балканските градове В40 са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен. Готовност за присъединяване са заявили още общините Раковски, Бургас, Исперих, Върбица и Сърница.

В40 е организация със споделена визия за европейско бъдеще, като целта е  да се подобри и разшири сътрудничеството между градовете от Балканския регион. Тя е създадена, стъпвайки на опита на международни инициативи като C40, G20, G7, а амбицията е да обхване поне 100 града от Балканите. Сред сферите, в които ще работи е обмен на идеи, опит и експертна подкрепа за насърчаване на местното икономическо развитие и стимулиране на предприемачеството на гражданите. За целта се създават работни групи, които ще се срещат чрез онлайн сесии на всеки 3 месеца. Мрежата ще се управлява на ротационен принцип – всяка година град от нея ще бъде председателстващ, като неговият кмет ще изпълнява ролята на президент.

В рамките на форума в София бе обявена и официалната кандидатура на българската столица да бъде домакин на Годишния форум на Мрежата през 2023 г. През 2022 г. срещата ще премине под домакинството на Атина.