Сливен отбелязва Европейската нощ на учените

И тази година Музеят на текстилната индустрия ще бъде локацията в Сливен, където в партньорство с Факултет и Колеж-Сливен  към Технически Университет–София и Крепост Туида се подготвя едно уникално преживяване за участниците и публиката – „Европейска нощ на учените – SEARCH“. Във фокуса на събитията е темата за устойчивата мода в контекста на съхраняването на ресурсите и опазването на природата.

Началото е в 17:00 часа с представянето на две изложби, посветени на текстилното производство и устойчивата мода. От 19:00 часа започва научно кафене на тема „Модата в традициите и традициите в модата”, където публиката ще има възможност да дискутира важните проблеми по темата с научни специалисти. От 20:00 до 22:00 часа ще се проведе работилница за мода „Нов шик” за изработване на аксесоари от текстил и преобразяване на стари облекла.

Входът за всички събития е свободен.

Инициативата „Европейска нощ на учените – SEARCH“ е проект, финансиран от Европейската комисия по Програма „Хоризонт Европа“. Събитията ще се проведат на живо и онлайн на 29 септември, като програмата ще се излъчва в социалните мрежи на проекта – https://www.facebook.com/ResearchersBG и в канала в YouTube – Европейска нощ на учените – SEARCH, както и в профилите в социалните мрежи на всички партньори в инициативата.

SEARCH е абревиатура от английски език, която носи основните послания: Наука, Околна среда, Изкуство, Устойчивост – Science + Environment + Art = Resilience.

Обединяващата тема на Европейска нощ на учените през 2023 г. е околната среда и как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата.