Сливен изпрати тази сутрин 64-годишния алпинист Господин Динев към Хималаите

Снимката е от изпращането на Динев пред паметника на Хаджи Димитър на 15 март тази година. Кадър: БНТ

Сливенският алпинист – 64-годишният Господин Динев, потегля към Хималаите, където ще предприеме изкачване на три 8-хилядника. Тази сутрин семейството, поддръжници и приятели се събраха пред паметника на Хаджи Димитър, за да го изпратят.

Господин Динев сподели, че изкачването, което предстои ще е безкислородно в алпийски стил и се надява времето да бъде с него.

Дошло е време човек да се стегне, да се събере и да даде всичко от себе си, за да може да осъществява мечтите на напред и да даваме пример на по-младите.“, каза Господин Рахнев пред БНТ.

Той посвети своята бъдеща експедиция на младите хора, пожела да им даде пример в предизвикателствата към високите върхове, като това ги окрилява и прави по-смели.

Господин Динев ще пътува със самолет до Истанбул, след което ще замине за Катманду, където ще се включи в международна експедиция. По думите му програмата е много експедитивна, ще бъде на базов лагер Анапурна три дни след кацането в Катманду, което е предизвикателство с оглед бързата адаптация към надморската височина. Вторият връх е Дхаулагири 8167 (метра). В началото на май ще се прехвърлят в района на Манаслу, където ще се опита да покори връх Макалу (8485 метра), като се очаква полетът му към България да бъде на 27 май.

Планината е жестока и всички трябва да се съобразяваме с това, най-важното е да проявяваме разум. Имам опит и съм по-предпазлив и умерен„, сподели по-рано той пред БТА.

Господин Динев се занимава с алпинизъм от 1976 година. Той е посещавал Анапурна през 1989 година с национална експедиция на България, когато загива неговият приятел Милен Медков. „Сега ще отдадем почит на това момче, което остана там завинаги на 26 години“, каза Динев. Зад гърба си алпинистът има изкачване на осемхилядниците Гашербрум II и Броуд Пик от планинската верига Каракорум.

Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“, подари на алпиниста тракер (устройство за проследяване), с цел да бъде локализиран през цялото време. Има SOS бутон в случай на нужда от помощ.

Маршрутът на алпиниста ще може да се гледа в реално време в Интернет. Динев е бил съдия в маратона „Хайдушки пътеки“, който Фондацията организира ежегодно в планината край Сливен.