Сливен и още 2 града остават без парно и топла вода заради ТЕЦ „Брикел“?

Спирането на ТЕЦ „Брикел“ е напълно неправомерно и може да остави без парно и топла вода 3 български града. Това предупреждава изпълнителният директор на компанията Янилин Павлов в изявление до медиите. По думите му по-продължително спиране на работата на предприятието ще доведе до социални и икономически проблеми.

Блокирането на работата на ТЕЦ-а заплашва отоплителните сезони в Гълъбово и в Сливен, както и доставките на топла вода за домакинствата в Сливен и Перник. Става въпрос за десетки хиляди домакинства, училища, административни сгради, болници в трите града, предупреждават от централата. „Централното (парно) отопление е най-евтиният метод за отопление и липсата му ще повиши разходите на домакинствата, която разчитат на него“, предвиждат от „Брикел“, който е основен доставчик на гориво за ТЕЦ „Брикел“, Топлофикация Сливен и Топлофикация Перник. Предприятието е и сериозен купувач на въглищата от държавните „Мини Марица Изток“. „Купуваме около 250 000 тона въглища от „Мини Марица Изток“ на месец. Дефакто ние осигуряваме голяма част от техния пласмент. Доколкото ни е известно в „Мини Марица Изток“ работят над 7000 души, питаме се какво ще се случи с част от работните места на тези хора, в случай, че ние спрем да купуваме това огромно количество въглища ежемесечно?“, посочват от „Брикел“.

Предприятието, заедно с „Топлофикация – Перник“, ТЕЦ „Бобов дол“ и „Топлофикация – Сливен“, е собственост на известния енергиен бизнесмен Христо Ковачки. Срещу всичките текат проверки от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), разпоредени лично от главния прокурор Сотир Цацаров. От „Брикел“ признаха, че през юли и август тази година са изгорили 17 000 тона RDF и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Операцията е извършена с разрешение на компетентните органи. Заради използването на неразрешеното гориво обаче РИОСВ – Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата на Ковачки. ТЕЦ-ът вече беше глобен с 15 000 лв. в края на миналия месец, заради обгазяване на Гълъбово. „Получихме редица предписания във връзка с поставяне на камери, предприемане на мерки за увеличаване на контрола, както и такива по отношение на биомасата и RDF-а. Всичко е изпълнено“, посочва ръководителят на предприятието.

„Апелираме към всички институции, да се ангажират по-сериозно с проблема със затварянето на „Брикел“ ЕАД и да вземат под внимание възможните социални и икономически проблеми, които ще възникнат при евентуално удължаване на периода, в който нашето Дружество не може да изпълнява своята нормална производствена дейност!“, завършва позицията си Павлов.

/actualno.com/