Сливен е в „червената зона“ на COVID-19

Снимка: БГНЕС

„Изместването от зелената към червената зона в България продължава и на практика в „зелената зона“ остана само една област това е Видинската – с под 20 заболели на 100 000 население. А голяма част от областите преминаха в „оранжевата зона“. Там са най-много – 14 области. И в „червената зона“ в момента има 6 области: Благоевград, Габрово, Сливен, София град, Търговище и Шумен.“. Това  обяви националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на НОЩ за разпространението на коронавируса в България.

Пет области в страната са с най-много хоспитализирани пациенти с COVID-19: На първо място е София с 425 случая. На второ място е Пловдив с 208. Следват Благоевград- 197, Бургас – 97, Шумен – 82, добави здравният министър Ангелов.

„Не може да се хванат териториални закономерности. Там където има отделни събития или епидемични взривове в – заведения, фабрика и пр., се повишава заболеваемостта и след вземането на мерки случаите се овладяват. Но това е непрекъснат процес по отношение на заболеваемостта“, смята експертът.

По показател на 14-дневна заразяемост: В момента целта ни е да задържим кривата на нарастване в този пик и да не растат показателите. Но както ние, така и в Европа още сме далече от тази цел, обясни Кунчев. По показаел 14-дневна смърност: Продължава тенденцията за увеличаване, но със сравнително по-ниски темпове спрямо заболяваемостта. Продължава да се наблюдава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, без обаче това да води до по-висока смъртност, каза още националният здравен експерт.

Краткосрочна прогноза: Този процес ще продължи и някои от областите в „оранжевата зона“ следващата седмица ще са в „червената“.