Следовател: Наркооранжерията в Сливенско е като подземен оазис с изкуствени слънца

Голяма наркооранжерия за милиони бе разбита в Новозагорско вчера. Става въпрос за значимо по площ съоръжение с няколко помещения, оборудвани високо технологично за отглеждане и разпространение на марихуана.

Следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов обясни, че това е масивна бетонна конструкция на ниво кота минус.

Мариян Маринов, снимка Нова тв

„Входът към тази конструкция беше замаскиран с каросерията на стар микробус и на практика от задната врата на превозното средство се влизаше в помещението. Вътре начинът на оборудване представляваше един изкуствен подземен оазис с изкуствени слънца, представляващи светлодиодни лампи всяка една с мощност от 600 вата и площ два квадратни метра поотделно. Като общото количество на тези лампи и всички консуматори на електроенергия предполага разход на електроенергия около 50 до 100 киловата на час, което изисква огромно количество ток за захранване на цялата тази система“, добави Маринов.

Наркооранжерията разполага и с въздухоподаване, вентилация, климатична инсталация и контрол на влагата, на температурата, подаване на течен тор. Има водопроводна система от резервоари.„Всичко това беше с висококачествено и съвременно оборудване. Това е изградено с контролни табла, дори имаше и пожарогасители, които са  инсталирани с цел безопасност“, добави следовател Маринов.

Той обясни, че съоръжението прилича на бункер, в който може да се живее дълго време.

Било е предвидено още едни помещение да се превърне в наркооранжерия, но това е пресечено.

7 души са с повдигнати обвинения. Засега не се знае кой е организаторът, но го грозят от 10 до 20 г. затвор.

Входът на голямата подземна нарколаборатория в Новозагорско бил замаскиран от микробус. Снимки