След вандалски погроми Общината повторно възстанови спирки, чешми, детски и спортни площадки за хиляди левове

Общината възстанови местата за сядане и стъклените плоскости на автобусната спирка на бул. „Бургаско шосе“, срещу филиала на Техническия университет. Дейностите бяха възложени на предприятието по озеленяване.

Това е повторният ремонт на спирката и той се наложи отново заради вандалски изстъпления. За втори път бяха възстановени и спирки до жп-гарата и южния индустриален район. Техните стъклени плоскости също бяха строшени. През изминалите месеци вандали строшиха още 7 от новите спирки на други места в града. Всички те бяха поставени преди време със средства по европейски проект. Стойността само на остъкленията, които са изработени по специална технология за по-голяма здравина, възлиза на над 4 000 лева.

Общинското предприятие многократно възстановява и питейните чешми в парковете и градинките. От обществените чешми в обновената част на бул. „Хаджи Димитър“ бяха откраднати всички кранове – тип „питейки“. Тези дни бяха поставени нови. Единичната им цена е 58 лева без ДДС. Започна ремонт и на красивите кълба – столове по същия булевард. Те вече са почистени от грозните драсканици със спрей. Възстановено е и ел. захранването им, което също бе умишлено повредено.

В града няма детска или спортна площадка, която през последните месеци поне веднъж да не е повредена от вандали, съобщиха с безпокойство от дирекция „Общинска инфраструктура“. Цветните ниски огради, вратите, пейките са многократно потрошавани и възстановявани. Посяга се на съоръженията за играСъзнателно се развиват болтове и се демонтират елементи от парковата мебел. Ремонти по спешност заради унищожено имущество вече бяха извършени дори и на новите детски площадки в кв. „Дружба“, „Сини камъни“ и „Българка“. Поне по веднъж са поставяни нови оградни мрежи на спортните площадки, тъй като старите са били нарочно скъсани. Поставят се и нови табла с кошове за баскетбол на мястото на изкъртените.

За пореден път се възстановява малката беседка в парка в кв. „Република“. Голямата беседка многократно е била ремонтирана, но отново е разкостена от хулигани. Към момента от нея е останал само покривът. От обществената тоалетна в парк „Асеновец“ бяха откраднати и възстановени батериите на мивките, бойлерът за топла вода и едно от тоалетните гърнета. След като бяха поставени нови, крадци посегнаха на бравите и на една от вратите. Извършва се възстановяване.

Последният вандалски акт в парк „Юнак“ бе регистриран около 19 часа на 10 юли. Деца откъртиха дъски от подновената беседка и повредиха ударопоглъщата настилка от детска площадка. Случаят бе документиран от общинската система за видеонаблюдение и за него е информирано Районното управление на МВР.

Освен случаят от 10 юли, през последните месеци чрез общинското видеонаблюдение са установени и разкрити 13 вандалски посегателства на публично имущество по бул. „Хаджи Димитър“, на площадки в парковете „Юнак“ и „Асеновец“. Всички случаи са внесени незабавно в РУ на МВР. Съгласно действащите разпоредби, когато общинско имущество е повредено от малолетни и непълнолетни лица, родителите възстановяват стойността на причинените щети, коментираха от „Общинска охрана и СОТ“. Вече бяха възстановени щети, причинени на фонтана от източната страна на общината и на фонтана в кв. „Република“. Когато извършителите са пълнолетни, те също имат възможност да възстановят причинените щети преди посегателството да влезе в прокуратурата. Към момента охранителни видеокамери осигуряват денонощно наблюдение на най – натоварените и посещавани места в града.

Общински специалисти заявиха, че възстановяването на увреденото обществено имущество не може да догони темпото на вандалските посегателства. Бездушието поощрява злоумишленото унищожаване на придобивките, които са създадени за всички жители на града със средствата на данъкоплатците от общината или на данъкоплатците от ЕС, ако са били финансирани по европроект.

Общината се обръща към гражданите с молба да опазват създадените придобивки. Ако станат свидетели на вандалски акт, незабавно да подават сигнали в администрацията и на тел. 112. Извършваните ремонти на нарочно строшените и увредени съоръжения и места за отдих са за хиляди левове, колкото приблизително струва една нова детска или спортна площадка