След лека форма на COVID: 9-годишната Юлия е болна вече цяла година

pixabay

Юлия и майка ѝ са излезли на разходка в гората зад къщата им. Но само за кратко, защото Юлия няма сили за нищо. Деветгодишното момиче страда вече цяла година от последствията след прекаран Ковид-19, разказва Дойче Веле.

Юлия, брат ѝ и родителите им се заразяват с коронавируса още през март миналата година. Докато майката и бащата изкарват болестта на легло, Юлия и 11-годишният ѝ брат имат само леки симптоми. Но няколко седмици по-късно състоянието им започва да се влошава, а през есента двете деца са толкова изтощени, че вече не са в състояние да ходят на училище.

„Все още сме в самото начало“

Оттогава насам 9-годишната Юлия страда от постоянна умора, и най-кратката разходка я изтощава, главоболието, кашлицата и болките в гърлото и стомаха идват и си отиват на пристъпи.

Месеци наред семейството търси обяснение за състоянието на Юлия. Още от самото начало родителите подозират, че заболяването може да е свързано с прекарания Ковид-19. Но към този момент лекарите все още не знаят нищо за т.нар. пост-Ковид синдром.

Семейството на Юлия получава помощ чак през декември миналата година, когато в стокхолмската детска болница „Астрид Линдгрен“ врати отваря специално отделение за деца с дълготрайни оплаквания след прекаран Ковид-19. Въпросното отделение е едно от първите в света, но и до днес няма яснота как да се помогне на малките пациенти да оздравеят напълно. Не е ясно също така колко деца страдат от т.нар. пост-Ковид синдром. „Все още сме в самото начало“, казва главната лекарка Малин Риндер и добавя: „Към момента можем просто да облекчаваме симптомите“.

80 деца с пост-Ковид синдром се лекуват в момента в детската болница „Астрид Линдгрен“, в цял Стокхолм броят им надхвърля 200, съобщават шведските медии. Официална статистика няма, не се знае и кои деца са особено застрашени. Лекарката Малин Риндер обяснява, че в нейното отделение се лекуват най-различни деца: със и без предварителни заболявания, от всички възрасти. Според нейните наблюдения обаче момичетата и по-големите деца се оказват по-застрашени.

Шведският модел

От началото на пандемията учениците в Швеция почти без изключение не са спирали да ходят на училище. Задължение за носене на маска няма, нито пък учениците биват подлагани на редовни тестове за зараза с коронавируса. От това обаче не следва, че тук има повече деца с пост-Ковид синдром, отколкото другаде, казва лекарката Малин Риндер. Според нея затварянето на училищата не е решение. Първо, защото децата, които страдат от сериозни оплаквания след Ковид-19, са сравнително малко. И второ, защото ако Швеция беше решила да затвори училищата, сега сред децата щеше да има много по-сериозни проблеми от друго естество, обяснява още лекарката.

Междувременно Юлия отново ходи на училище. Но само за няколко часа, защото силите ѝ не стигат за повече. Много ѝ се иска да се среща с приятели и да се посвети отново на хобитата си, но засега това е немислимо. Майката на Юлия е въпреки това оптимистка: тя е твърдо убедена, че един ден децата ѝ ще се възстановят напълно. Не е ясно обаче колко дълъг ще е пътят им: нито един лекар не се наема да даде отговор на този въпрос.