След балотаж Митев – Пантелеев Общинският съвет в Сливен остана без председател

Един глас не достигна на Момчил Пантелеев от „Пряка демокрация“ да заеме председателското място на новооизбрания Общински съвет в Сливен. В процудера на тайно гласуване и на балотаж той събра 20 гласа, а доскорошният председател и отново кандидат на ГЕРБ Димитър Митев – 18 гласа. Три от бюлетините се оказаха недействителни.

До балотаж се стигна след като при първото гласуване не бе избран председател между четири кандидатури, а гласовете се разпределиха по следния начин:

Димитър Митев (ГЕРБ) – 18 гласа

Момчил Пантелеев (Пряка демокрация) – 15 гласа

Даниел Петров (ПП-ДБ) – 4 гласа

Филип Кънев (Възраждане) – 3 гласа

По процедура изборът се отлага за следващото заседание на Общинския съет. До тогана той ще продължи да бъде председателстван от най-възрастня общински съветник – Кольо Милев от БСП.

Изходът от първия значим избор на новите общински съветници бе очакван. Както Сливен нюз писа  това първо гласуване при всички случаи ще даде индикации за наличието на реална опозиция в Общинския съвет.

След като БСП се сринаха като състав в Общинския съвет от 10 съветника през 2019 г. до 4 съветника през 2023 г. в новия Общински съвет, напрактика бе отворено пространство за нова опозиционна политическа сила, която да ще покаже повече характер и действия. „Пряка демокрация“ на Пламен Крумов се обозначи на политическия терен освен чрез изборния резултат и чрез кандидатурата за председател на Общинския съвет.