Скок с 30% на цената на яйцата и пилешкото

Снимка: iStock

Над 0.50 лв. ще струва едно яйце от есента, очакват производители. Ще има поскъпване и на други храни, сред които и пилешкото месо.
„Себестойността на птицевъдните продукти се формира от цените на зърнените култури, енергоресурсите и трудовите възнаграждения. Ескалацията при цените на зърното са рекордни тази година. При тези скъпи суровини ставаме неконкурентни на европейския пазар. Високата цена на себестойност и на производство води до покачване на цената на пазара, съответно и до намаляване на потреблението“, заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на „България сутрин“.

Той посочи, че при яйцата и месото скокът в цената е еднакъв – около 30% в сравнение с миналата година, и предположи, че тази тенденция е и при останалите хранителни продукти от животински произход.

„Всичко зависи от това дали ще бъде овладяна енергийната криза в страната. От суровините зависят цените на яйцата и от потреблението. Когато цените растат, потреблението намалява. Прогнозите са за рецесия“, твърди Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че 2021 г. е била много тежка година за цялото животновъдство, в частност за птицевъдство и свиневъдство, които са най-засегнати, тъй като са и най-индустриални отрасли. Цените на енергоресурсите там оказват голямо влияние, също и цените на зърното. Съюзът на птицевъдите очаква около 20% от загубите да се поемат от държавна помощ, която е гласувана в Министерския съвет.

„Фалити не знам дали се очакват, защото голяма задлъжнялост в сектора няма. В момента, ако не се наблюдават фалити, това е, защото по-големите компании предвидливо са закупили зърно на други цени и в момента изчерпват количества, които са закупени на съвсем други нива. Очакваме сега да излязат на пазара почти всички животновъди да търсят зърно, но в момента и предлагането не е много голямо“, смята Гълъбов.

На въпроса за колко ще се продава едно яйце и един кг пилешко месо, той отговори, че трудно може да се прогнозира цена, защото пазарът е функция на търсене и предлагане. Фермерите намаляват производството, тъй като, ако не го намалят, ще генерират сериозни загуби.

„При тези безумни цени и тази икономика, която мога да оприлича с криво огледало, не вярвам, че потребителите ще купуват яйца по 50 ст. Най-вероятно отливът от пазара ще е сериозен и това са нива, които ще изместят потребителското търсене към други алтернативни продукти. То вече е почти лукс, защото ръст от 30% не е нормален за една година. Най-малко е желан от производителите. В птицевъдството се печели от обороти, не от високи цени. Сега сме принудени да намалим производството и да увеличим цените, за да не фалираме“, обясни гостът.

Според него вече е шокиращо увеличението при хранителните продукти и трябва да се овладее пазарът, но за тази цел трябва да се потърсят причините. Колкото по-малко се намесва държавата в икономиката, толкова по-добре ще бъде за нея и потребителите, убеден е Гълъбов.