Скандално или (не)морално? Целият съвет на директорите на държавна фирма в една листа в Сливен!

Да, звучи невероятно, но е факт!

Целият съвет на директорите на Акционерно дружество (АД) с почти 100% държавен дял „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ в Сливен е в една партийна листа!

Справка в Търговския регистър сочи, че въпросното АД е с вписан Съвет на директорите в състав: АТАНАС ЯНЧЕВ АТАНАСОВ, РУМЕН ХРИСТОВ ХРИСТОВ и РУМЕН ИВАНОВ БОЗУКОВ. И тримата са регистрирани като каднидати за народни представители в една и съща листа в Сливенски избирателен район за извънредните Парламентарни Избори -2023, под номер 2,8 и 12.

Тримата членове на Съвета на директорите са активни партийни поддржъници, вероятно в свободното си време. Вероятно партийната поддръжка и назначенията в държавното АД са чисто съвпадение. Вероятно това е екип от експерти и професионалисти, с дългогоришен опит в управлението на борси за плодове и зеленчуци. В същата листа присъства името на още един „шеф“ на държавна фирма, експерт, професионалист, с богат управленски опит, но за него – друг път.

Сливенската Борса за плодове и зеленчуци или официално – „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД е създадено през 1997 година с цел да подпомага земеделските производители от региона, като им предостявя условия за по-добра реализация на местния и външен пазар. Естествено идеята е (бе) добра, но на практика нищо подобно не се случи. През годините бяхме свидетели на редица от т.нар „партийни назначения“, при които се търси добре платена и спокойна работа на някой „наш човек“, а не човек, които притежава способности да я върши. За това и дружество като „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД, с капитал от 15 326 480 лв, с перфектна инфраструктура, огромна материална база и още по-огромен неопозотворен потенциал, реализира приход под 500 000 лв годишно. Приходът се акумулира основно от наеми на складови площи, а разхорите са най-вече за работни заплати на около 10 човека (забележете!), ток, вода и текущи дребни харчлъци. Печалба няма!

В Борсата се търгуват плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и др. стоки, в по-голямата си част от небългарски произход.

От другата страна на барикадата са местните производители на плодове и зеленчуци, които през същия този период останаха малцина, борят се за оцеляване, въпреки вноса, търговските вериги и прекупвачите. Те, едва ли припознават сливенската Борса за плодове и зеленчуци, като техен партньор и надеждно място за реализация на продукцията им.

Кой и как ще управлява държавното АД с капитал от над 15 000 000 лева през времето на предизборната кампания? Със сигурност вече е решено. Това ще е упълномощено лице, което с и без присъствието на управленското трио, притежава прилична грамотност да поддържа дейността му, сведена до разпращане на месечните фактури и някое напомняне към закъснели наемодатели.

Доколко е скандална или (не)морална ситуация като тази – всеки сам да прецени. Скандали от най-различен тип съпътстват ежедневието ни от години и някакси свикнахме с тях. Категорията „морал“ отдавна е в огромен дефицит, мери се с различни аршини и всеки я тълкува в зависимост от мирогледа и ценностите си.

Някой ще попитат: законно ли това? Краткият отговор ще е „да“! Защото всеки гражданин има право да се кандидатира за народен представител, общински съветник или кмет. Да бъде избиран и да избира… за кого да (не)гласува.

Мартин Славов

02.03.2023 г.

Сливен