Скандал в ефира заради транссексуални в картините на Майстора

Провокативна изложба на име „Другите българки“ предизвика популярни мненния и множество коментари в социалните мрежи. Изложбата представя транссексуални българи, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора.

Проектът на Михаил Вучков получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.

Остава въпросът хвърля ли изложбата петно върху творчеството и паметта на големия български художник или е просто предизвикателство към нашите традиционни представи за изкуството.

Фотографът и авторът на изложба Михаил Вучков обясни идеята за проекта си с това, че е имал възможността лично да види как се осъществява подобен преход на негов близък приятел в миналото, който вече една прекрасна дама.

„Това ме ангажира до голяма степен с темата и в търсенията си да видя до каква степен тази група в България е дискриминирана не можах да намеря аналог на толкова дискриминирана група. Доста се порових и се оказа, че последният човек, който е запаметил образа на българката в патриархална България и то с голяма популярност е Майстора“, добави той пред bTV.

В писмена позиция ВМРО казва, че това е „унижение за българската култура. Тази фотосесия е жестока гавра с големия български художник“.

„Твърди се, че в България тази група е била дискриминирана и ги сравнява с проблемите на българските жени, когато са нямали право да гласуват, нямали са право на мнение. Няма такова нещо в България, у нас по Конституция са гарантирани индивидуалните човешки права, а не по групи, общности или малцинства. Това оправдание е смешно и жалко“, заяви организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

По закон всички хора в България имат права, но на практика нямат, отговори авторът на изложбата.

Сливен нюз Ви припомня едно много по-достойно събитие, свързано с паметта на великия ни живописец – тази година  сливенският художник Атанас Парушев стана носител на Наградата за живопис на името на Майстора. 

Но, ако все пак искате да станете свиделел на грозния спор, ето и репликите:

След това започна и спорът на висок тон в студиото на „Тази сутрин“:

Михаил Вучков: Във вашата партия ще назначите ли транссексуална секретарка?

Юлиан Ангелов: Защо трябва да назнача транссексуален. Когато някого се назначава на работа е заради неговите качества дали е мъж, дали е жена, дали е някакъв друг. Никога няма да си поставя въпроса в главата дали някой е транссексуален, дали е жена, дали е мъж. Въпросът е да върши работа.

Михаил Вучков: Нашето общество не дава достъп до себе си на транссексуалните хора, те биват сегрегирани.

Юлиан Ангелов: Това, че тези хора имат желание за преход не значи, че това трябва да се насажда на българското общество и хората да мислят, че това нещо е нормално и да пълним главите на децата с глупости. Нямам против вие да снимате, когото искате, но да го направите целенасочено с картините на Майстора да ударите българина в сърцето.

Михаил Вучков: Ако искате да направим един град, в който да сложим всички транссексуални и ЛГБТ хора.

След размяната на остри реплики Ангелов показа календар с две момичета, заснети в полето с думите „Това е българката“.

Изложбата ще бъде открита на 8 март.

Припомняме, че сливенският художник Атанас Парушев стана носител на Наградата за живопис на името на Майстора.