Ситуацията с COVID-19 ще се влоши с идването на сезонния грип, смята акад. Петрунов

„Епидемията продължава и според мен има опасност отново да бъдат въведени по-строги мерки. За радост засега имаме отделни огнища и мерките, които се взимат от Министерство на здравеопазването, са съвсем коректни. В тази динамика е много трудно да се направи алгоритъм как да се ограничи заразата“, каза имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова ТВ.

Той сподели, че е привърженик на носенето на маски. Според него това е единственото средство за борба с епидемията. Акад. Петрунов е на мнение, че епидемиологичната обстановка в страната ще стане по-сложна с идването на сезонния грип.

„Ако продължим да не спазваме тези елементарни мерки, нещата няма да отидат на добре. Въпросът за колективния имунитет е сред основните. В момента той се проучва, но не дава оптимизъм, тъй като се оказа, че нисък процент хора развиват антитела. Колективният имунитет се създава бавно, но се предполага, че когато стане 50%, епидемията ще затихне“, смята той.

Акад. Петрунов коментира и състоянието на американския президент Доналд Тръмп и неговото лечение. Държавният глава се лекува от коронавирус с лекарставата „Ремдисивир“, „Дексаметазон“ – кортикостероид, който е включен в почти всички протоколи за лечение, както и експериментално лечение с моноклонални антитела.

„Това са антитела, които са разработени към отделните антигени на вируса. Те са специфично разработени в лабораторни условия. Тези антитела са революция в медицината и днес се използват в различни направления на медицината. Последните 5-6 месеца се опитаха да разработят тези антитела към антигените на коронавируса“, поясни имунологът.

Той препоръчва да се пие вода с лимони – в цитруса се съдържат витамин C и D, както и мелатонин, които са полезни за здравето.