Синята зона в Сливен не помага, а пречи. Ще я променим – заяви Пламена Петрова кандидат за кмет от БСДП. Вижте как

В Пловдив вече има многоетажни общински паркинги и в Сливен може, смятат БСДП

„Синята зона в Сливен е проблем, нито е планирана както трябва, нито приходите от нея се управляват добре“ – заяви кандидатът за кмет на БСДП за община Сливен Пламена Петрова.

Според нея е нечовешко и дразнещо места за платено паркиране да има около болниците, спешна помощ, детските градини и училищата. „При спешни случай или при ежедневното оставяне на децата за минутки ние като родители сме принудени да плащаме, а в същото време общината твърди, че осигурява спокойствието ни със зоната“, каза още Петрова. Като юрист тя обяви, че си има административен ред за промяна на Наредбата, при които функционира Зоната и процедурата ще бъде стартирана в следващия Общински съвет.

За какво е зоната – да пълни бюджета – близо половин милион лева е годишната й печалба за 2018 г., или да облекчава гражданите на Сливен и хората от селата, които идват тук по спешност и по работа. Сега само пълни бюджета, питат от БСДП.

Два са основните проблема на сега действащата Синя зона – тя е неправилно планирана и твърде широка като периметър. Приходите от нея би трябвало да се харчат целево.“ – смята водачът на листата на БСДП и до сега общински съветник Мартин Славов.

Според него в следващия мандат на първо място Синята зона ще бъде ограничена до идеалния център на града, а  за живеещите там заплащането за първи автомобил трябва да е символично. Символична трябва да и таксата за търговците, които имат магазини в центъра, ще бъде определен и специален режим за куриерските и дистрибуторските фирми, които обслужват обекти там. На второ място трябва ясно да бъде определено къде се инвестира печалбата от Синята зона. Според Мартин Славов тя трябва да се инвестира единствено и целево само за ремонт и поддръжка на улиците и за ремонти и облагородяване на междублоковите пространства.

Паркингът в Пловдив. Снимка: Община Пловдив

Славов даде и примера с Пловдив, където тази седмица стана ясно, че през ноември ще заработи първия многоетажен общински паркинг за 150 места изцяло финансиран от общината. В Пловдив са планирани още два такива паркинга в кварталите, като по този начин ще се реши проблема и с незаконните гаражи.

„Сливен също може – въпрос на планиране е и на активност от страна на общинската администрация“ обяви Славов. Общинският съветник е разговарял няколко пъти с действащия кмет по темата, има и подходящ общински терен за изграждане на паркинг, но засега решение няма.