Силни магнитни бури през юли

От ранните часове на понеделник геомагнитните смущения, засечени на територията на страната, преминаха показателите за магнитна буря. Това показват данните на Националния институт за геофизика, геодезия и география.

Метеочувствителните хора могат да усетят главозамайване, главоболие, липса на концентрация и други неразположения. По възможност е препоръчително да се пият повече течности и да се избягват дейности, в които е необходима концентрация като шофиране.

Дългосрочните прогнози допускат смущения на геомагнитното поле около 10 юли, около средата на месеца и около самия край на периода.

От института съобщават още, че от 02.07.2022 г. насам се наблюдават смущения на магнитното поле, достигащи на по-големи географски ширини до слаби бури. Те са резултат от интерпланетарно изхвърляне на маса от Слънцето, която частично е навлязла в Земната магнитосфера. Утре и вдругиден се очаква също магнитна буря, която ще засегне Земята. Рано сутринта днес е регистрирано и ново слънчево изригване от клас М, което е вероятно да удължи периода на по-резки колебания на магнитното поле.