26.2 C
Сливен
вторник, 16 април 2024
- Рекламирай тук -
начало Лично пространство Здраве и красота Ще внасяме медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова

Ще внасяме медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова

В новия бюджет сме предвидили увеличение в заплащането на труда на медицинските специалисти извън финансовите стимули за тези, които работят на първа линия в условията на пандемична обстановка, каза за БТА заместник-здравният министър доц. д-р Георги Йорданов в Кюстендил. Проблемът с недостигащия брой лекари е заради увеличаващия се брой здравни заведения в страната, смята той.

„Броят лекари, регистрирани от БЛС, са между 31-32 хиляди. Проблемът е, че здравните заведения трябва да покрият стандарта и тогава лекарите не стигат. Истинският проблем обаче е недостатъчният брой на медицински сестри, привлечени да работят в Западна Европа през последните години, заради по-високото заплащане, отбеляза заместник-министър Йорданов.

„Обмисляме най-различни мерки, включително и това болниците да дават стипендии на кандидатите за медицински сестри, общежития. В болницата в Добрич се опитваме да работим по проект с медицински сестри от Казахстан. Целта ни е да урегулираме възможността те да работят в страната, която е член на ЕС“, каза още доц.д-р Йорданов.

Той посочи, че границите на страната за медицински специалисти са отворени, а в момента се правят опити за мотивиране на етноси, които говорят български – от Украйна, Беларус, Молдова.

Заместник-министърът подчерта, че се прави всичко възможно, включително и увеличаването на бройката медицински сестри, които се обучават в колежи.

Заместник-здравният министър изтъкна, че държавата няма да плаща за малките общински болници, за да ги поддържа, но ще работи за това да задоволи здравните нужди на местното население там.

„Тези малки болници не могат да се издържат като търговски дружества. Увеличили сме сумата, която ще дадем в подкрепа на малките общински болници през тази година до 45-50 млн. лв. Ще ги укрепим като база, но не можем да намерим кадри.“

Възнаграждението в тези здравни заведения е в пъти по-малко от това, което тези специалисти ще получават в големите болници. Затова имаме идея за нормативна уредба, която да осигурява като основно възнаграждение медицинските специалисти и която да залегне в новия колективен трудов договор в областта на здравеопазването, който дискутираме сега със синдикалните организации, каза доц. д-р Йорданов.