Ще споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение

Нова мобилна апликация влиза в битката срещу новия коронавирус. Чрез него всеки ще може да сподели доброволно своя здравен статус и да сигнализира при проява на някои от симптомите на вируса.

Данните ще стигат до всички институции, които имат връзка със зараза – от личния лекар до гранична полиция.

Приложението бе представено на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ и компаниите, които са го разработили.
Данните ще са видими и за обществото и ще служат не само за информация, но и за анализи.

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“, заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

„Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна“, каза още той.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време.
„Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет“, добави още Филипов.

В момента тече валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.