Ще наблюдаваме четири супер луни през 2020 г. Едната още днес

Ако никога не сте виждали супер луна, която се издига над или потъва зад хоризонта, тогава 2020 г. е годината, която може да промени това.

Явлението със сигурност е един от най-големите природни феномени, а всичко, което трябва да направите, за да го изживеете, е да погледнете в правилната посока в правилния момент на днешния 9 март.

Какво е суперлуна?

Супер луна е, когато пълнолунието изглежда малко по-голямо от обикновено. Причината: орбитата на Луната около Земята е лека елипса, така че има точка, в която тя е по-близо до Земята от обикновено.

Тази точка се нарича перигей и когато това съвпада с пълнолуние, се нарича супер лува. Луната ще бъде на 357 404 км от Земята, с около 7% по-близо от средната стойност от 384 400 км, посочва T+L.

Защо днешната супер луна се нарича Луна на червея?

Пълнолунието през март се пада около пролетното равноденствие, така че е кръстено на земните червеи, които могат да се видят по това време на годината в някои части на Северна Америка.

То е известно също като Луната на враната. Настъпващото пролетно равноденствие тази година е на 20 март, само 11 дни след супер луната.

Сезонът на супер луните

В момента влизаме в сезон на супер луните, който ще продължи четири месеца. Пълнолуние, съвпадащо – или почти – с перигей, в момента е доста често срещано явление, така че ни очакват четири поредни супер луни през 2020 г.

На 8 април ще наблюдаваме розова супер луна – технически най-голямата през 2020 г., защото перигей и пълната фаза на Луната съвпадат почти точно, което ще бъде последвано от супер луна цвете на 7 май – последната за 2020 г.