Ще има още имена с черен печат за САЩ

Снимка: БГНЕС

След като преди дни САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, уличен в корупция, посланикът на страната Херо Мустафа обяви, че той  е само първия от списъка.

„Борбата с корупцията е важна. През миналата седмица САЩ издаде забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка, малко по малко.“, коментира тя.

„Нищо не е направено за една нощ, но аз вярвам, че тази красива страна има бъдеще“, каза още Херо Мустафа.

Заради решението на САЩ да забраняват достъпа до страната на съдията Андон Миталов, правосъдният министър Данаил Кирилов предложи на ВСС да го освободи от поста.

Сред мотивите си Кирилов посочи, че Миталов е нарушил законите, като е разрешил на бвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Владимр Путин, при положение, че има забрана за напускането на България.

А от днес в България е първият заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ Пол Ахърн е на посещение в София.

Той ще се срещне с представители на българското правителство. Разговорите ще се фокусират до голяма степен върху сътрудничеството в областта на борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

От вчера в София е и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър. Той е в България, за да се консултира с българското правителство за Западните Балкани като продължение на успешния стратегически диалог на високо ниво, който започнахме миналия месец, информират от дипломатическата мисия на САЩ в София.