Ще има фалити в млекопроизводството

Очакват се фалити на ферми в сектора на млекопроизводството. Заради кризата с ковид пандемията и войната в Украйна, значително са се повишили цените на фуражите. С поскъпването и на другите разходи, секторът търпи големи загуби. В Северозападна България вече сигнализират за недостиг на овче мляко и продажба на животни.

В област Бургас разходите в сектора са се повишили с около 30% в сравнение с миналата година.

„До два месеца изкупните цени бяха на старите нива. Едва от два месеца има едно покачване на цената. Забелязва се увеличение, което ще кореспондира с разходите и ще създаде добри условия за бизнес в млечните ферми. От 0.75 лв. в момента цената достига 1 лв. за кравето мляко, овчето надхвърля 2 лв. От 1.20 лв. миналата година, то повиши цената си и това се дължи на търсенето“, посочи Михаил Михайлов, който отглежда животни и произвежда млечни продукти в средецкото село Драчево.

Причината е, че овцете са намалели, съответно и млекодобивът.

„Сега това се случва и с кравето мляко. След като животновъдството попадне в лоша среда на развитие, започва намаляване на животните и на стадата. Например през септември тази година в община Средец ще бъдат ликвидирани две ферми – едната на 100 %, която има 300 крави, а другата на 80 %. Това е вследствие на лошия бизнес климат, който съществува. Това ще доведе до търсене на сурово мляко“, поясни Михайлов.

Той допълни, че не очаква проблем с неговата ферма, тъй като е затворил кръга на производството.

„Мандрите дълго време даваха ниска цена, а и не плащаха редовно. Това доведе до отдръпване на хората от този бизнес. Те преминават в месодайно говедовъдство или пък работят земя и се отказват изцяло от този труден сектор в селското стопанство“, посочи Михайлов.

Според него ако не се вземат мерки или пазарът ще регулира сектора, или държавата ще трябва да се намеси активно, за да не позволи да изчезне от пазара суровото мляко.

„Освен моята ферма, в Странджа ще останат още 2-3 в Горно Ябълково и Факия. От 25-30 ферми преди 30 години, остават толкова. И те са на път да преминат към месодайно говедовъдство. В Бургас стопанството „Христо Ботев“ миналата година ликвидира на 100% животните. Тенденцията е да намаляват животните. Остават големите ферми, които успяват да се справят, защото най-вероятно инвестират от друг сектор на икономиката. Самото производство във вида, в който съществува в момента е губещо“, допълни Михайлов.

БНР-Бургас