Щабът се среща със Светия синод заради масовите събирания в църквите

Националният оперативен щаб ще поиска днес среща със Светия Синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове, съобщи БНР.

До този момент към Българската православна църква бяха отправяни единствено вербални призиви. Седмица след обявеното извънредно положение в страната Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса. Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, касаещи конкретната епархия, която ръководят. Призивът е болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своят дом и да не посещават храмовете.

Неделните литургии се излъчват на живо в ефира на БНТ-2, както и на страницата на Българската патриаршия във Фейсбук. Православните храмове в цялата страна са отворени. В тях идват с богослужение, определени за великия пост, а достъпът на вярващите остава неограничен.

Следващите седмици предстоят големи празници, които ежегодно събират стотици миряни в Божият грам. В сряда църквата чества Благовещение Господне, а в началото на април Лазаровден и Цветница. Неколкократно бяха отправени въпроси до кризисния щаб относно дейността на църквата в дни на пандемия. В началото на седмицата част от вероизповеданията у нас отмениха общите богослужения. Главното мюфтийство отмени петъчната молитва за мюсюлманите, а католическата и протестантската църква обявиха, че ще предават своите литургии онлайн.