Шокиращо: Мъж получи сметка за изразходени 850 кубика вода

Има ли подобни случаи в Сливен? Кой контролира произвола на ВиК? Пишете на редакционната ни поща.

Сметка за рекордно количество консумирана вода получи мъж от Кубрат.

Над 800 кубика е отчел водомер на едно домакинство.

Отчет за 850 кубика вода за 11 месеца изненада за Богомил Петров от Кубрат. След приспадане на вече платени суми за същия период се оказва, че мъжът дължи пари за още 575 кубика.

“Направих жалба, да видим как стоят нещата, дойдоха двама души техници, първо ме попитаха да не би някъде да имам авария – да тече и т.н. и аз им казах, дори да тече 850 кубика вода, тя къщата ще плувне във вода, ще има малък язовир вкъщи, но ние не виждаме да тече“, сподели пред бТВ Богомил Петров.

Голяма част от отчетения период е през зимата, когато по традиция и разходваната вода е по-малко от останалата част от годината.

На адреса бе изпратен екип, който подмени устройството, отчело рекордната консумация, въпреки че след проверка от ВиК казват, че то работи безпроблемно. А за отчетената вода трябва да се платят около 2 000 лева.

И понеже 850 кубика вода звучи много, но е трудно да си представим колко е като количество – един басейн с вместимост около 1000 кубика, ако г-н Петров заплати цялата сума вода, която му е начислена, той спокойно може да напълни един басейн почти до ръба.

„Аз съм абсолютно сигурен, че тези пари по един или друг начин аз ще ги платя, защото няма спасение оттам, няма спасение… Ето сега смениха, нов водомер, спор няма дано този да не направи проблеми, но ако и този направи проблеми, аз не знам какво мога да направя, аз не им вярвам, не им вярвам на тях“, казва Богомил Петров.

От ВиК заявиха пред бТВ, че са спазили всички нормативни изисквания при отчета на водомера. Показанията му са били проверявани веднъж годишно, защото нямало осигурен достъп до него. А, ако сумата не бъде доброволно платена, ще бъде потърсена по съдебен ред.