Шофьорът, блъснал полицай край Стралджа, остава в ареста

Апелативен съд – Бургас потвърди взета първоначална мярка за неотклонение “задържане под стража“ на мъжът, който блъсна и уби полицай на пътя в района на Стралджа.

Инцидентът стана на 26 септември в участъка между Стралджа и с. Маленово, Ямболска област. Обвиняемият е управлявал в пияно състояние лек автомобил.

Въззивната инстанция приема извода на Окръжен съд – Ямбол, че е възможно обвиняемият да е причинил катастрофата, в резултат на която е настъпила смъртта на полицая.

Въззивният състав е солидарен с извода, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. Съдът посочва, че не може да се пренебрегне обществената опасност на извършеното деяние, която в случая е много висока. Макар и непредпазливо, деянието е било придружено с осъзнато, умишлено нарушаване на забраната за шофиране при сериозно повлияване от употребения преди това алкохол. Зад волана на автомобила, обвиняемият е поставил в опасност не само себе си, но и всички останали участници в движението и в крайна сметка е причинил смъртта на един от тези участници, пише в определението на съда.

Водачът е имал предишни провинения –шофиране без направен технически преглед на автомобила и управление на МПС без застраховка „Гражданска отговорност“.

Разследването е в начална фаза, не може да бъде изключена опасността, обвиняемият да попречи на събирането на доказателствата. Налице е реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, а доводите за чисто съдебно минало, трудова и семейна ангажираност, необходимост от грижи за родители и син, въззивната инстанция намира, че не биха могли да я преодолеят.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

БНР