Шишеяд събира отпадъци от пластмасови бутилки до заведения на пешеходната зона в Сливен

Сливен стана част от националната кампания „Шишеяд в твоя град!“. На пешеходната зона до бившата денонощна аптека е поставена арт инсталация „шишеяд“ за употребени пластмасови бутилки.  Общината се надява в инициативата с послание „#Без отпадъци“ да бъдат привлечени собствениците и работещите в близките заведения за бързо хранене, техните клиенти, минувачите в района. PVC бутилките ще бъдат редовно събирани и рециклирани от дружество „Екобулпак България“.

Кампанията се провежда по идея на сдружение „BG Бъди активен“ – „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“.  „Община Сливен подкрепя идеята, защото се надяваме, че така ще бъдат изградени навици за разделно събиране на пластмасовите бутилки. Освен това кампанията ще информира хората относно практиките за разделното събиране на отпадъци от опаковки и процеса на преработката им. Планирани са периодични образователни събития, насочени към различни възрастови групи“, заяви зам. кметът Камен Костов.

През м.г. кампанията събра над 11 000 кг разделно събрани пластмасови бутилки до 3 литра от 57 шишеяда, разположени в 27 населени места. А общото количество, събрано от началото на инициативата през 2019 г. досега, възлиза на 80 000 кг.

Подробности за кампанията могат да бъдат намерени на  https://www.bgbeactive.org/