Шевици от традиционната сливенска носия изгряха в картини на Дора Куршумова

Български шевици от традиционната сливенска носия са претворени в 38 картини на художничката Дора Куршумова. Изложбата  „Претворена орнаментика от украсата на традиционната носия в Сливенско“ може да бъде видяна до 14 април в галерия „Седем“ в Сливен.

Всички шевични орнаменти, които са ползвани в картините, са от шевици на ризи, събрани от селата от Сливенския край, каза в интервю за БТА Дора Куршумова. Гайтанената украса също е от този район, въпреки че и мотивите, и шевиците са използвани като основа за фигурална композиция и не са в оригиналните цветове. Опитах се да създам нещо като приказка или пейзаж, за да може който се вгледа в картините да си спомни нещо хубаво от миналото.

Нашата сливенска шевица е много пъстра и има много орнаменти за разлика от тези в други райони на България. Има кончета, лъвове, птици, цветя, които ми помогнаха да ги вградя във фигурални композиции и да разкажа истории.“

Сред интересните символи, вплетени в една от картините, са змиите и пеперудите в т.нар. „зъмена“ престилка. Според авторката, е необичайна комбинацията от смокове и пеперуди. Змиите, символизиращи бързото зачеване и пеперудите – лекотата, с която да се сбъдне моминската мечта за рожба.

Използвана е техниката „восъчен батик с акрилни бои“. Дванадесет творби са посветени на гайтанената украса на мъжкия и женския костюм, познат в региона през втората половина на 19 – ти и началото на 20 – ти век. В най-голяма част от картините са претворени мотиви от шевичната украса на ризи, разпространени в Сливенско. Осем от платната са посветени на прочутите сливенски „вадени“ престилки.

През април картините ще бъдат дарени на Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Изложбата е в рамките на проект, подкрепен от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Източник – текст и видео: БТА-Сливен