Шест са най-успешните кандидати за ваксина по списъка на СЗО

Президентът на Русия Владимир Путин обяви вчера, че неговата страна първа е одобрила ваксина срещу коронавируса. Това породи скептицизъм, защото, за да има безопасни и ефективни ваксините, обикновено са необходими години за разработка и сложен период на клинични опити. Все пак държавите по света ускоряват изследователските си усилия, за да забавят пандемията от Ковид-19 и да позволят връщане на живота към нормалното, след като карантините и мерките за социално дистанциране засегнаха милиарди хора.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че ваксините трябва да преминават през задълбочен изпитателен период, включващ доклинични тестове, например върху животни, и три фази на клинични изпитания върху хора. Броят на тестваните хора се увеличава във всяка фаза от клиничните тестове, за да се гарантира, че готвената ваксина допринася за създаването на антитела, да се провери дали дава нежелани реакции и налага евентуално продължително третиране с нея. Заключителната трета фаза е особено важна за установяване на страничните ефекти, като потенциалната ваксина се изпробва върху няколко хиляди души.

Главният учен към СЗО Сумия Сваминатан каза през юли за ДПА, че вероятно ще има готова ваксина за по-масово прилагане към средата на 2021 г. Организацията е съставила списък с настоящите разработки на ваксини по света, в който са включени 139 кандидат-ваксини в доклинично оценяване и 28 кандидат-ваксини във фаза на клинични тестове.

Руската ваксина, произведена от Изследователския център по епидемиология и микробиология „Академик Н. Ф. Гамалея“, е преминала двe изпитания фаза 1, сочи списъкът на СЗО.

Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко каза по-рано този месец пред ТАСС, че тестовете от фаза 3 на руската ваксина се извършват независимо от процедурата за одобряване, което е доста необичайно.

Следва преглед на шестте най-успешни – според списъка – кандидати за ваксина, навлезли във фаза 3:

– Оксфордският университет разработва ваксина съвместно с британско-шведския фармацевтичен гигант „AstraZeneca“. Изпитанията сред над хиляда души са установили, че ваксината е безопасна и създава имунитет. Великобритания вече е поръчала 100 хиляди дози от бъдещия препарат.

– Ваксината на китайската компания „Sinovac Biotech“ е навлязла във вторник във фаза 3 на клинични изпитания с участието на 1620 души в Индонезия. Ако тестовете са успешни, ваксината ще бъде произвеждана от държавната индонезийска компания „Bio Farma“ от началото на януари, както каза президентът на Индонезия Джоко Видодо.

– Институтът за биологични продукти в Ухан, Китай, тества ваксина във фаза 3 заедно със „Sinopharm“ в Китай.

– Американската биотехнологична компания „Moderna Therapeutics“ е в трета фаза на своята разработвана ваксина, който вече е резервирана от Швейцария.

– Германската фирма „BioNTech“ в екип с американския гигант „Pfizer“ разработват ваксина, която е в напреднал етап от тестове върху хора с до 30 хиляди участници. Ако те са успешни, през октомври компаниите ще поискат одобряване на продукта, обяви вчера „BioNTech“. Потенциалната ваксина вече е поръчана от Великобритания и САЩ.